Ijesztő számok: Jász-Nagykun-Szolnok megyében három hónap alatt 81 lakástűz

Megosztás

Bár a tűzesetek során hatan is megsérültek, szerencsére halálos áldozatot nem követeltek. De az első negyedévben megyénkben történt 81 lakástűz nem fest túl szépen.

2024 első negyedévében összesen 81 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben senki sem vesztette az életét, ugyanakkor 6-an megsérültek. A részletekről a megyei katasztrófavédelem számolt be.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 135 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 921 négyzetméternyi épített terület égett le, 10 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 25 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

A 81 tűzzel érintett épület közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a konyhából indult, ez az összes eset 17 százaléka. A tüzesetek 13 százalékában a hálószobában, 7 százalékában a nappaliban, 6 százalékában pedig a fürdőszobában csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

A legnagyobb tűz január 25-én, Zagyvarékason volt, ahol egy kétszáz négyzetméteres családi ház égett teljes terjedelmében. Az ingatlan teljesen megsemmisült, négy lakója nem költözhetett vissza. 

A leghosszabb beavatkozás január 13-án volt Mezőtúron, ahol egy rosszul kialakított kémény miatt kigyulladt egy családi ház tetőszerkezetének mestergerendája, a tűz pedig átterjedt a födémszerkezetre. A tűzoltóknak a ház falát, a kéményt és a födémet is meg kellett bontania, a beavatkozás közel hat órát vett igénybe. 

A katasztrófavédelem 5 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 6 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, 4 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 13 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 5 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, halálos áldozat nem volt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

Kapcsolódó cikkek