Ma ünnepli a Város Napját Jászberény

Megosztás

Számtalan programmal és szokás szerint a városi kitüntetések átadásával ünnepli április 3-át Jászberény, ugyanis ezekben a napokban az 1849-es tavaszi hadjárat során fontos szerepet kapott a Jászság fővárosa.

Hivatalosan 1993 óta ünnepli hivatalosan április 3-án Jászberény a város napját. Április harmadikán innen indult a dicsőségesnek keresztelt tavaszi hadjárat 1849-ben, amelynek eredményeként végül visszafoglalták Görgey katonái Budát május 21-én.

Egész nap programokkal és rendezvényekkel készülnek az érdeklődő helyi lakosoknak. A Conselve parkban családi és gyermekprogramok kezdődnek délután kettő órától, lesz történelmi játékpark, fellép a Kávészünet zenekar, valamint ügyességi próbákkal is színesítik a napot.

15:00-tól kezdődik a 35. Tavaszi Emlékhadjárat ünnepélyes fogadása, felvonulás és koszorúzások. Köszöntőt mond Budai Lóránt, Jászberény polgármestere, aki a közösségi oldalán is megemlékezett a Jászok számára kivételesen fontos napról.

„Ugyancsak ezen a napon, április 3-án a városba érkezett a szabadságharc hadseregének III. hadteste, valamint az I. hadtest nagyobbik része. Az II. hadtest, Aulich katonái pedig Jászjákóhalmán ütöttek tábort. Így április 4-én mintegy 23.000 magyar honvéd indult el Jászberényből Nagykáta irányába a tápióbicskei csatatérre” – írta.

A Lehel Film-Színházban este hat órától kezdődik a városi kitüntetések és elismerések átadó gálája. Az ünnepélyes ceremónián közreműködik a Palotásy János Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és a Déryné Vegyeskar.

Képek: Jászsági Térségi TV Fb

Kapcsolódó cikkek