Túlélte a szajoli vonatbalesetet, majd pap lett a jászberényi férfiből

Megosztás

Sokáig kereste a helyét, érdekelt a mérnöki és a közéleti pálya, kissé sorsszerű módon azonban pap lett abból a jászberényi férfiből, aki kisgyermekként egy karcolás nélkül megúszta a rettenetes szajoli vonatbalesetet. A baleset során több, mint harmincan, köztük nagyon sokan fiatalok vesztették életüket.

A Ripostnak a jászberényi születésű férfi, Kovács Zsolt atya úgy fogalmazott, isteni csodának érzi, hogy őt, testvérét és édesanyját sem érte baj.

„Egy átlagos vasárnap délután volt, amikor az öcsémmel mesét néztünk. Délután négy körül siklott ki a vonat két kocsija. Kisodródott a peronra, az ott várakozó utasok közé, akik többnyire egyetemisták voltak. Elütötte az egyik villanypóznát is, ami becsapódott a házunkba. Az egész olyan volt, mint egy földrengés.” Hozzátette. több, mint egy órán keresztül próbálták kiszedni.

Zsolt nagypapája egyébként már a születésekor azt mondta, hogy pap lesz a fiúból. Kis csavarral, de a végén tényleg így történt. „(…) én sokat küzdöttem emiatt, mert nem akartam, hogy igaza legyen. Ő görögkatolikus, nagyon vallásos ember volt. Ő vitt el először szentmisére, és megtanította nekünk a vallásos szabályokat, például, hogy levesre nem azt mondjuk, hogy isteni, hanem azt, hogy finom. Egy mély isteni szeretetélmény hatására, 18 évesen volt először olyan gondolatom, hogy mi lenne, ha pap lennék, de akkor még nem éreztem magam késznek erre.”

Hosszabban tavaly decemberben írtunk a borzalmas szajoli katasztrófa történetéről. A vonat letarolta a vasútállomás jelentős részét a mellette levő szolgálati lakásokkal együtt. Két kocsi a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, ráadásul az épület falazata is beomlott és a roncsokra zuhant. Mindenhol leszakadt vezetékek voltak, az emberek jajveszékelve kiabáltak segítség után.

A balesetet emberi mulasztás okozta. Nem sokkal a vonat érkezése előtt a vágányon szabálytalan tolatást végeztek, de a tolatást végzők nem ellenőrizték a váltók állását a váltófelvágást követően. A gyorsvonat így 110-zel érkezett egy olyan állású váltóra, ami így legfeljebb 40 km/órás sebességgel lett volna járható. A vasúti közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlan veszélyeztetéséért ítélték el a váltókezelőt, a tolatásvezetőt és a kocsirendezőt, de nem kaptak súlyos büntetést, sőt, egyikük kegyelemmel szabadult három év után.

Kép: MSUSZ\ZSIGMOND LASZLO

Kapcsolódó cikkek