Szolnokon is várják a jelentkezőket az EU által finanszírozott Gondosóra programra

Megosztás

Szeretteinket biztonságban tudni életünk talán legfontosabb kérdése. Éppen ezért bír kiemelt jelentőséggel a Gondosóra Program. Európában egyedülálló kezdeményezésként minden 65. életévét betöltött, magyarországi lakhellyel rendelkező, önálló életvitelű magyar állampolgár térítésmentesen, alanyi jogon igényelheti az eszközt, amely vészhelyzet esetén azonnali összeköttetést biztosít egy diszpécser központtal. Az idős emberek számára olyan biztonságot ad, amelynek köszönhetően a legváratlanabb helyzetben is elérhető a segítség.

Szerdán Szolnokra látogatott Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ ügyvezetője, a Gondosóra Program szakmai vezetője. Az egy órás tájékoztatón a résztvevők nem csak a regisztráció egyszerűségéről, hanem a program keretében elérhető segítségnyújtás sokszínűségéről is hallhattak. Arra is alkalmat adott a találkozó, hogy a  szolgáltatást már aktívan használó résztvevők is beszámoljanak a személyes tapasztalataikról. Az esemény vendége volt a Szolnokról származó Bayer Ilona is. A médiaszemélyiség saját tapasztalataiba avatta be a hallgatóságot, megerősítve a gondosóra mindennapi használatának előnyeit. A tájékoztatást követően pedig helyben is regisztrálhattak az érdeklődők.

Az idősekért indított program valódi segítséget jelent az igénylésre jogosult célcsoportnak. Példák sora hangzott el arról, milyen esetekben mentett életet, illetve milyen vészhelyzetek elhárításában nyújtottak gyors segítséget a hívást fogadó diszpécserek.

A teljes országot lefedő technikai megoldásnak köszönhetően, vészhíváskor olyan kis településeken élőkhöz is időben érhet oda baj esetén a mentés, ahol a helyi adottságok és a távolság miatt, az egyedül élő idős emberek nehezebben jutnak orvosi ellátáshoz. Az említett esetek azonban nem csak az egészségügyi segítségnyújtás terén mutatták meg, milyen léptékű szolgáltatást nyújt a gondosóra program a felhasználóknak. Az előadó azt is kihangsúlyozta, hogy mára országosan 600.000, tehát országos viszonylatban az igényjogosultak körülbelül egyharmada szavazott bizalmat a gondosórának. Naponta mintegy 2000 hívás fut be a központba, ahol a diszpécserek azonnal megteszik a szükséges intézkedést, hogy a legrövidebb időn belül megkezdődhessen a baj elhárítása, vagy a mentés.

Szolnokon jelenleg 16 193 fő jogosult gondosóra igénylésére. Eddig 4 403 fő regisztrált, és veszi igénybe a szolgáltatást.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a regisztráció, az eszköz és maga a szolgáltatás is ingyenes. A diszpécser központ pedig a nap 24 órájában fogadja a hívásokat, és szervezi meg a felmerült  probléma elhárítása érdekében, a legrövidebb időn belüli segítségnyújtást.

A szerdai találkozó az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében jött létre, és a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Hild Viktor Könyvtár és Közösségi Tere adott otthont az eseménynek. A szervezők további helyszíneken is biztosítanak hasonló programokat, hogy a jogosultak közvetlenül kaphassanak tájékoztatást, feltehessék kérdéseiket, és egyéni tapasztalatok megismerésével is meggyőződhessenek a gondosóra program nyújtotta biztonság jelentőségéről.

Kiemelt fotón: Dr. Juhász Roland, a KSZK ügyvezetője és Joó Géza, a Gondosóra Program marketing és kommunikációs vezetője

Szerző: Csaba Beatrix

Kapcsolódó cikkek