Életmentő lehet! – Szolnokon tartottak tájékoztatót a Gondosóra programról

Megosztás

Nagy segítség lehet az idősebb generációnak a „Gondosóra” elnevezésű, országos jelzőrendszerre épülő eszköz, amit a 65 év felettiek ingyenesen igényelhetnek. Erről tartottak október 11-én, szerda délelőtt tájékoztatót a szolnoki városháza dísztermében.

A nyugdíjas érdeklődők nemcsak előadások által tudhattak meg többet a rendszer működéséről, de regisztrálhatták is magukat. A használata rendkívül leegyszerűsített, minden tartozék benne van a kiküldött dobozban, töltőtől kezdve a használati utasításig.

Szalay Ferenc polgármester elmondta, az eszköz nem tudja kiváltani a bentlakásos otthon, vagy a házi segítségnyújtó szolgálatot, de minden bizonnyal nagyobb biztonságot nyújt a használóinak.

Dr. Juhász Roland, a Gondosóráért felelős társaság ügyvezetőjének szándékai szerint három év múlva már másfél millió felhasználóval szeretnének számolni. Jelenleg 200 ezres felhasználói kört tudhatnak magukénak, ami azt jelenti, az előbb említett szám eléréséhez még jelentős tömegeket kell elérniük.

Ha bármilyen felmerülő problémával szembesül az érintett, csak egy gombot kell megnyomnia. A jelzés beérkezik egy szakképzett diszpécserhez, itt döntenek a további intézkedésekről, értesítésre kerül a kontaktszemély, vagy komolyabb esetben a mentőszolgálat. A hirtelen eszméletvesztést szintén tudja jelezni, mert zuhanásérzékelővel ellátott.

Az ügyvezető előadása során hosszasan beszámolt az eszköz rendeltetésszerű használatáról, a kontaktszemély megadásának szükségességéről.

Nagy érdeklődés mellett tartottak előadásokat a gondosóra használatával kapcsolatban

„Nagyon szeretem, biztonságot ad, könnyű a kezelése. Magammal viszem még a fürdőszobába is. Olyan magasra teszem, hogy ha elesek, akkor is elérjem. Éjszaka az ágyam alatt tartom, ahol bármikor meg tudom nyomni a gombot” – árulta el a szoljon.hu-nak Szabó Gézáné, aki még jegyzeteket is készített a tájékoztatás során.

 A regisztrációhoz lakcímkártya és személyigazolvány szükséges.

Képek: Szalay Ferenc Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek