Átadta a szolnoki önkormányzat az államnak a vízműveket, az ellátásbiztonság jó kezekben lesz

Megosztás

Az országban hetedikként átvette az állam a szolnoki önkormányzattól a víz- és csatornaműveket. Erről tartottak sajtótájékoztatót szerdán Szolnokon a városházán.

Szalay Ferenc polgármester bejelentette, hogy hasonlóan az oktatáshoz, a víz- és csatornaműveket is folyamatosan átveszi az állam az önkormányzatoktól. A szolgáltatás – ami nemrég került az önkormányzathoz – színvonala egészen kiváló, jelentette ki a város vezetője, hiszen nem érkezik visszajelzés, hogy nem lenne az. Ebből erre lehet következtetni.

Összehasonlításul elmondta, az oktatás állami kézbe kerülése során sem lett gyengébb a színvonal, csak biztonságosabb lett. Biztos benne, hogy a víz- és csatornaszolgáltatás is hasonló minőségben tud tovább menni.

Biztos abban is, hogy amit megszoktunk, nem lesz rosszabb, csak jobb.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára elmondta, hogy 2010-ben még több mint 400 társaság látta el a víz- és csatornaszolgáltatást hazánkban. Egy törvényi módosítás eredményeként 2022-re zek száma 38-ra csökkent.

Azonban szerinte a háborús helyzet okozta az energiaárrobbanás rávilágított arra, hogy az államnak be kell avatkozni. Azok az önkormányzatok, amelyek nem tudtak vagy akartak megfelelni a szolgáltatási kötelezettségnek, ezt az államnak önkéntesen átadhatták. Tettték ezt az ingatlan- és a víziközművagyon és a tulajdoni hányadukkal együtt.

Kijelentette, hogy az idén hetedikként a szolnoki vcsm-et is átvehette az állam. Hetedikként, de nem utolsóként, hiszen még 14 társaság fog csatlakozni az állami társaságok táborához.

Számításaik szerint az ország több mint felén és a társaságok fele hamarosan már állami tulajdonú társaság lesz.

Úgy fogalmazott, hogy ennek az előnye az ellátásbiztonság lesz.

Ezt nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni, ugyanis egy nagyon kritikus ellátásról, a legfontosabb élelmiszerünkről van szó.

A szolgáltatók országszerte megfeszített munkával látják el ezt a feladatot sok gond közepette is.

Ugyanakkor mivel közös irányítás alá kerülnek ezek a szolgáltatók, még hatékonyabban is működhetnek, gondoljunk csak bele, hogy például közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki a szintén állami tulajdonú energiaszolgáltatóval.

Kijelentette, hogy a társaságnál dolgozókra továbbra is szükség lesz, illetve egy szintre kerülhetnek a bérek és juttatások, továbbá célzottabb fejlesztések is megvalósulhatnak.

Nyitóképen: V. Németh Zsolt (balra) és Szalay Ferenc

Kapcsolódó cikkek