Csikágóvá változott a szolnoki Virág utca, mióta odaköltözött egy család

Megosztás

Egyetlen egy család tartja rettegésben a szolnoki Virág utcaiakat és a környékbelieket, a féken tartásuk érdekében közel három éve kezdeményezett, azóta felszerelt kamera rendszerbe kötését pedig legalább egy éve rágja a bürokrácia. A körzetből a lakók szerint két körzeti megbízott is elmenekült, annyira tarthatatlan a helyzet.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a legeslegnehezebb önkormányzati körzete a fideszes Molnár Ivánnak van, aki a keddi lakossági fórumon szorgalmasan jegyzetelt. 

Nem elég, hogy a TVM-lakótelepen is renitens családok nehezítik meg a szomszédok életét, itt van kórház mögötti térség, a Virág utcával, ahol egy olyan család él, amelyik  mióta ide betette a lábát, a területet Csikágóvá változtatta a lakók szerint.

Molnár Iván többek között emiatt is nem rest sűrűn lakossági fórumokat tartani, ami nem véletlen, hiszen körzetében sűrűek a gondok.

Elöljáróban arról számolt be, hogy a Csaba utcaiak gondja végre megoldódhat, hiszen november első napjaiban a Gyökér utca felé kiépített új úton megindulhat a teherforgalom. Remélhető, a Csaba úton ezzel megszűnik az elviselhetetlen kamionforgalom. 

Ezután a már említett Virág úti témára tért ki, megemlítve, örül annak, hogy a rendőrség is képviseltette magát a fórumon. 

A retintesnek tartott családot név szerint is megemlítve elmondta, hogy miattuk egy kamerát telepítettek az utcába, ami ugyan működik, de még nincs bekötve a rendőrségre, mert annak különböző bürokratikus és technikai okai vannak. Mint mondta, egyrészt a kamera árambekötése nagyon sokáig húzódott, másrészt a rendőrségre való bekötése még mindig tart, mert az átjátszót nem tudták felszerelni a jelenleg életveszélyes tetejű víztoronyra. Viszont a kórháznál fel lehet szerelni, és remélte, jelen is lesz a gazdasági igazgató a fórumon, hogy beszámolhasson a fejleményekről, de ő nem érkezett meg. Megjegyezte, ez a kamerafelszerelés legalább 3 millió forintjába fog kerülni az önkormányzatnak.

Bizakodását fejezte ki, hogy az átjátszót is mihamarabb felszerelhetik és akkor végre nyugalom lehet a környéken. 

A rendőrség részéről elhangzott, hogy amíg a kamera képei nem érkeznek be hozzájuk, addig is rendszeresen ellenőrzik a területet.

Egy lakó mindjárt azzal kezdte a hozzászólásokat, hogy ő maga tudja, mennyiért árulnak kábítószert a Virág utcában és a Csaba utca környékén. A Virág utca élhetetlenné vált, mióta a V. család odaköltözött. Szerinte a városvezetés hülyének nézi az embereket, akik félnek, mert van, akit személyesen is életveszélyesen megfenyegettek. Többen meg is invitálták a városvezetést, hogy költözzenek be hozzájuk csak egy hónapra, megtapasztalhatnák, milyen arrafelé az élet.

Az ott lakók idősek, de nem hülyék, hangsúlyozta egy lakó. Hiába is mondták, hogy működik a kamera, ez nem igaz. Egy lakó azt panaszolta, hogy az egyik közeli utcából hat család költözött el a V. család viselkedése miatt. Két körzeti megbízott is távozott erről a területről, mert a lakók szerint a rendőrség is tehetetlen. Többen is a polgárőrség két jelenlévő tagját kérték, hogy lépjenek fel erélyesen a V. családdal szemben, mert ők szót tudnak érteni velük. Ha rendőrautó jelenik meg az utcában, mindjárt rend van, de csak addig. 

Valaki azt mondta, hogy nem mernek elmenni nyaralni, vagy akár dolgozni is csak rettegve, mert nem tudják, mire érkeznek haza, ki lesz-e pakolva az ingatlanuk.

Molnár Iván azt mondta, hogy ő megkereste a roma önkormányzat vezetőjét is, hogy jöjjön el a fórumra, de ő ezt elmondása szerint nem vállalta. Hozzátette, ha van valami gond, szóljanak a rendőrségnek, de a polgárőrségnek is. 

Valaki azt mondta, amikor felszerelték a kamerát, két hétig ki sem mertek menni az utcára a V. családból, de amint megtudták, hogy nem továbbít képet a rendőrségre, tovább folytatták elviselhetetlen életmódjukat. Az utcában éjjelente nagy a forgalom, dudálnak, ordítoznak, nem lehet pihenni. Ha rájuk mer szólni valaki, akkor azt megfenyegetik, trágár szavakkal szidalmazzák. A szomszédokhoz folyamatosan betörnek. 

A rendőrség is képviseltette magát Molnár Iván (jobbról a második) lakossági fórumán

Egy fiatal lakó azt mondta, hogy fél a gyerekét kiengedni egyedül az utcára, mindenhova kísérni kell. Megkérdezte, kihez forduljanak panaszukkal, hogy valaki végre kinyissa a szemét, hogy mi is folyik ebben az utcában. Azt is szóvá tette, hogy mindenhez engedély kell, de vajon ki engedélyezte V.-éknek, hogy az udvarukban kettő épületet is felhúzzanak, ráadásul úgy, hogy állítólag senki sem dolgozik a családból, közülük többen is börtönben vannak. Hol itt az igazság? – kérdezte.

Molnár Iván azt mondta, ezen a problémán 2 éve dolgoznak többen is, a kamera engedélyeztetése, működtetése ennyi időbe került. Csak az üzemeltetése legalább egy éve húzódik. Hozzátette, bár nem könnyebbség az itt lakóknak, de körzetének másik részében, a TVM-lakótelepen is gondok vannak több családdal. Ők önkormányzati lakásban laknak, de szinte képtelenség kilakoltatni őket, ha ez sikerül is, évekbe telik, mert a rájuk panaszkodó szomszédok nem merik írásban vállalni a tanúskodást, mert megfenyegetik őket.

A Virág utcai gonddal kapcsolatban remélte, az megszűnik, ha végre a kamera képeit láthatja a rendőrség. Azt is szorgalmazta már, hogy a roma kisebbségi elnök, Kozák úr kimenjen a V. családhoz, de elmondása szerint ezt Kozák nem vállalta. 

Egy lakó úgy vélte, neki gyanús, hogy valaki érdekelt abban, hogy a kamera még mindig ne üzemelhessen. 

Egy lakó azt panaszolta, hogy sebességmérő kellene az Alvégi útra, mert ott rendszeres a száguldozás.

Egy másik azt mondta, hogy lehetetlen közlekedni a kórház utáni járdaszakaszon, olyan rossz állapotban van. Molnár Iván úgy reagált, hogy a cél a kerékpárút továbbépítése és azzal a járda kérdése is megoldódna. 

Egy lakó szerint felháborító az, hogy éveket kelljen várni egy kamera beüzemelésére a 21. században. ugyancsak felháborítónak vélte, hogy egyesek megtehetik azt büntetlenül, hogy embereket molesztáljanak, fenyegessenek és emberek féljenek a saját lakásaikban. Szerinte rosszak a törvények, amik nem adnak nagyobb teret a rendőröknek az intézkedésekre. 

Hozzátette, köszönik a Csaba utca végében épülő “elkerülő” utat, de szeretnék, ha zajvédő fal is épülne hozzá hosszabb szakaszon. Kérte, hogy a hamarjában felszerelt Megállni tilos táblát hasonló gyorsasággal szereljék is majd le, ha kinyílik végre az út, hogy a lakók a saját portáik előtt meg tudjanak állni.

Úgy vélte, az a baj ebben az országban, hogy minden intézkedés évekig tart. Most például arra várnak, hogy kiépítsenek egy beléptető kamerarendszert. Ez az egész egy kétéves folyamat és még mindig nincs vége.

Egy idős Csaba utcai lakó szerint eleve nem közölték, hogy két cég is odaköltözik majd az utcába, ami nagy teherforgalmat okoz. Mire az utcát végre kinyitották, több ház is tönkrement. A kamionforgalom éjszaka elviselhetetlen, nem lehet pihenni. A kamionok tönkretették az utat, többször is csőtörés volt az utcában. Ráadásul a kamionok gyorsan hajtanak, száguldoznak.

Molnár Iván igazat adott, ő is úgy vélte, az önkormányzatnak kára származik abból, hogy a saját útját tönkreteszik a nagy súlyú járművek. 

Az az út nem erre a forgalomra lett annak idején tervezve.

Ugyanakkor a telkek nem önkormányzatiak, azon azt létesít a tulajdonos, amit akar. A posta az önkormányzat nyomására volt csak hajlandó az átjáró utat kiépíteni. A forgalmat annak idején csak töredékének állították be, ez időközben jóval nagyobb lett. 

A lakosok szóvá tették, hogy az önkormányzat még időben léphetett volna, hogy nem engedélyezi lakóövezetben ipari tevékenység folytatását. Az út önkormányzati, ki adott engedélyt a teherforgalomra? 

A megrepedt, megsüllyedt házak tulajdonosai még mindig várják azt a szakértői segítséget, amit az önkormányzat felajánlott nekik.

Molnár Iván azt mondta, amikor végre sikerült az utca végén a Gyökér út felé utat nyitni, akkor meg az ott lakók háborodtak fel, hogy nagyobb lesz a forgalom, Egy ottani lakos azt mondta, a Prizma út felé is haladhatna a teherforgalom, mert az jobban elbírná a terhelést, mint a Gyökér utca.

A képviselő azt mondta, megpróbál abban segíteni, hogy az utca végén legyen jelzőlámpa, ha már ekkora forgalom lesz ott. 

Valaki azt sérelmezte, hogy a kórház melletti utcákban naponta megjelennek a közterület-felügyelők, és megbüntetik az ott szabálytalanul parkolókat. Valaki fültanúja is volt annak, ahogy egy önkéntes véradásra  érkezett fiatalembert megbüntettek és azt mondta, soha többet nem fog vért adni.

Többen panaszolták, hogy az utcákban nem jók a járdák, mindenki az úton csoszog. Erre a képviselő azt mondta, meg lesznek csináltatva, sőt, az új kátyúzógépnek köszönhetően kátyúzás is lesz, de erre többen felkiáltottak, hogy csak azt ne, mert most legalább nem tudnak a gödröktől száguldozni egyesek. 

Portákról kiszabadult kóbor kutyákra is többen panaszkodtak. 

Ahogy írtuk már, Molnár Iván szorgalmasan jegyzetelt, remélhető, hogy intézkedéseiről a legközelebbi fórumon beszámolhat.

Kapcsolódó cikkek