A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szolnokon

Megosztás

Az Országgyűlés az évezred elején határozott arról, hogy február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja lesz. Ezen a napon tartóztatták le a Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát a szovjet megszállók. Ahogy minden évben, a szolnoki önkormányzat most is hivatalos keretek között emlékezett meg az áldozatokról.

„Soha nem szabad elfelejtenünk, milyen sötét évtizedek zárták a félelem börtönébe a kommunista eszmékkel nem azonosuló családokat, ahogy például a miénket is: édesapám teológiát végzett, tisztes tanáremberként lett kisemmizve, meghurcolva, hogy aztán segédmunkásként dolgozza le élete hátralévő részét egy hanyatló, de környörületet nem ismerő rendszerben. A kommunizmusban…” – írta az emléknap kapcsán a Facebookon Szalay Ferenc polgármester.

A bejegyzésből sajnos nem maradtak ki az aktuálpolitikai felhangok, úgy folytatta, Szolnok bár volt „Kis Moszkva”, „Vörös Város”, mégis egy konzervatív, polgári keresztény várossá lett. Hozzátette, gyermekeinket úgy kell nevelni, hogy sosem ismétlődhet meg többé, ami akkor történt.

A kommunista rezsim alatt globálisan milliók haltak meg politikai üldöztetés, munkatábori kínzás, vagy éhhalál miatt. Az emléknapon azok előtt hajtunk fejet, akiket meggyilkoltak, elnyomtak, vagy elhallgattattak.

Képek: Szalay Ferenc Fb, Szolnok TV

Kapcsolódó cikkek