Orbán beszélt a pedofilbotrányról, de válaszokat továbbra sem kaptunk

Megosztás

Szombaton Budapesten a Várkert Bazárban tartotta idei évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök. Hosszú évek óta ez volt a miniszterelnök legjobban várt beszéde, hiszen az elmúlt két hétben botrányt okozó fideszes kegyelmi ügy kapcsán mindenki válaszokat várt.

Orbán Viktor nagyjából 45-50 percen keresztül beszélt, de a közvélemény számára lényeges információk már egyből a beszéd elején elhangzottak. Ugyanakkor a miniszterelnök továbbra sem vállalt felelősséget a pedofil botrány miatt és válaszokat sem kaptunk arra, hogyan fordulhatott elő, hogy a magát családbarátnak tartó kormány egy pedofil bűncselekményben közreműködő embert visszaengedett a gyerekek közé.

További érdekesség, hogy Orbán Viktor egyszer sem mondta ki Varga Judit és Novák Katalin nevét, kizárólag a korábbi pozíciójukkal utalt személyükre. 

“Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel” – utalva ezzel a köztársasági elnök lemondására. A megjegyzés sokakat felháborított, mivel ők úgy vélik, hogy a rémálmot inkább a bicskei gyermekotthon áldozatai élték át. Orbán Viktor egyébként ettől függetlenül azt mondta, Novák lemondásáról, hogy Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarországnak.

A botrány kapcsán egy fokkal megengedőbb volt Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel szemben. A miniszterelnök szavaiból arra lehet következtetni, hogy őt nem hibáztatja, sőt együttérez vele a történtek miatt. Távozása az államélet törvényeinek elkerülhetetlen és azt hiszem igazságtalan következménye

A témát aż elmúlt napokban már bejáratott és kipróbált szlogenekkel kívánta lezárni. 

Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem.”

Meg kell erősítenünk a gyermekvédelmi intézményeinek vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az országgyűlésbe.
Ezekkel a mondatokkal a miniszterelnök lényegében megismételte a TikTok videójában elhangzottakat, azonban részletekkel most sem szolgált, így nem tudni, hogy pontosan milyen szigorításokat kívánnak bevezetni a gyermekvédelem terén. Többen is attól tartanak, hogy a szigorítások megint nem a problémát fogják kezelni, csak a szexuális kisebbségek elleni uszítás egy újabb lépcsőjeként fognak szolgálni.

A legfontosabb kérdésekre azonban biztosan nem kaptunk választ. A miniszterelnök nem kért bocsánatot az áldozatoktól, nem tudtuk meg, hogy miért hozott rossz döntést Novák Katalin, azt sem tudtuk meg, hogy esetleg félretájékoztatták-e a köztársasági elnökök, vagy azt, hogy gyakorolt-e rá valaki politikai nyomást a kérelem pozitív elbírálása érdekében. A kormánypárt ugyan szeretné lezártnak tekinteni az ügyet, de amíg az embereket ezek a kérdések foglalkoztatják, válaszokat pedig semmilyen hivatalos személytől nem kapnak, addig aligha lehet magunk mögött hagyni az elmúlt évtizedek legsúlyosabb politikai botrányát.

Fotó:Népszava.hu

Kapcsolódó cikkek