Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza-tó mentén

Megosztás

Péntek reggel 6 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG a Tisza-tó menti védvonalakon, miután a vízszint Tiszafürednél meghaladta a 650 centimétert.

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik, felette apadás, alatta áradás tapasztalható. A vízállás ma reggel 7 órakor Kisköre-alsónál 661 cm, Szolnoknál pedig 641 cm volt. A folyó Szolnoknál várhatóan szombat hajnalra éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet (650 cm), közölte a Kötivizig.hu.

A vízügyi igazgatóság azt is közzétette, hogy működési területén jelenleg a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet összesen meghaladja a 200 millió köbmétert.

Ebből a legnagyobb tételt a Tisza-tó adja, 148 millió köbméterrel. Az árvízi tározók területén 245 ezer, míg a hullámtéri tározótereken 1 millió 672 ezer köbméter vizet tartanak vissza. A csatornákban és holtágakban együttesen 31 millió köbméteres vízkészlettel várják a vegetációs időszakot, ebből 16,8 millióval részesednek a holtágak (Fegyverneki Holt-Tisza, Kanyari Holt-Tisza, Cserőközi Holt-Tisza, Szajoli-Holt-Tisza, Alcsi-Holt-Tisza, Cibakházi-Holt-Tisza, Tiszaugi-Holt-Tisza, Gyova-Mámai-Holt-Tisza, Tehenesi-Holt-Körös, Kungyalui-Holt-Körös, Harangzugi-Holt-Körös, Halásztelki-Túrtő-Harcsási-Holt-Körös, Tiszakécskei-Holt-Tisza, Szászberki Holt-Zagyva, Malomzugi Holt-Zagyva).
Ezen kívül a halastavakban és horgásztavakban 19 millió köbméteres vízkészletet tároznak.

Képünkön: A Tisza Szolnoknál

Fotó: Szol24

Kapcsolódó cikkek