Ingatlancsalás emberöléssel kombinálva, a szálak Ceglédre és Törtelre vezettek

Megosztás

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) ingatlancsalási ügyhöz kapcsolódóan egy életellenes bűncselekmény miatt is nyomoz. A szálak Ceglédre és Törtelre vezettek.

Az egyik sértett érdekében eljáró ügyvéd kezdeményezett nyomozást a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán még 2022 tavaszán csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A szövevényessége miatt hosszan elhúzódó nyomozásban a megyei rendőrök megállapították, hogy a fővárosban egy kiterjedt kapcsolatrendszerű csoport követte el az ingatlancsalásokat.

Hamis ajándékozási, illetve adásvételi szerződésekkel szerezték meg budapesti és Balaton-parti ingatlanok tulajdonjogát, melyek többsége végrehajtással terhelt, vagy a tulajdonosaik külföldön élnek, illetve elhaláloztak.

Az így megszerzett épületeket a csalók rövid időn belül értékesítették magánszemélyek, illetve vállalkozások részére, és az értük kapott vételárat egymás között elosztották.

A nyomozásból az is kiderült, hogy az ingatlanok, illetve a tulajdonosok adatait olyanoktól szerezték meg, akik ezeknek a nyilvántartására munkakörükből kifolyólag ráláttak.

A Veszprém megyei rendőrök a nyomozás során ez idáig 21 gyanúsítottat vontak felelősségre, közülük 10 embert a bíróság letartóztatott, 3 személlyel szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el, a többi elkövető pedig szabadlábon védekezhet.

A tettesek ellen bűnszövetségben, üzletszerűen különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.

Közben a KR NNI a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján kezdett el nyomozni egy emberölési ügyben még tavaly szeptemberben. Gyanú merült fel ugyanis, hogy egy 69 éves törteli nőt ismeretlenek megöltek, és egy kútba dobtak. Mint kiderült, az áldozat a Veszprémben folyamatban levő, nagyszabású ingatlancsalás strómanja volt, ezért kellett meghalnia.

Így a gazdasági és az emberölési ügy nyomozása szoros összhangban zajlott. A veszprémi rendőrök és az NNI nyomozói napi szinten tartották egymással a kapcsolatot, hogy mind a két esetet mihamarabb felgöngyölítsék. A konstruktív együttműködésnek és a nagyon aprólékos felderítőmunkának köszönhetően január végére összeállt annyi bizonyíték, hogy az emberölés elkövetésének gyanúja megalapozottá vált két olyan személlyel szemben, akik az ingatlancsalási ügynek is gyanúsítottjai.

Az NNI Bűnügyi Szolgálat Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Életvédelmi Osztálya a KR Bevetést Támogató Osztályának (KR BTO) segítségével lakásában fogta el január 25-én a 34 éves budapesti S. Zoltánt. A férfit másodjára lepték meg a készenléti rendőrök, mivel korábban, január 16-án a veszprémi nyomozók felkérésére a csalási ügy miatt már elkapták. Az akkori gyanúsítást követően még szabadlábon védekezhetett, az életellenes bűncselekményért azonban a bíróság letartóztatta. Társát, a 48 éves budapesti D. Szilviát szintén a KR BTO fogta el január 16-án a csalás kapcsán. Ő január 18-a óta letartóztatásban van. Az emberöléssel február 9-én gyanúsították meg az NNI nyomozói.

A nyomozók tovább folytatják az eljárást az ügy teljes körű feltárása érdekében

Az eset még tavaly májusban történt. A gyanú szerint D. Szilvia és S. Zoltán megfojtották az áldozatot, majd az asszony holttestét egy ceglédi, romos tanya kútjába dobták. A bűncselekmény indítéka feltehetőleg az ingatlancsalási üggyel hozható összefüggésbe. A 69 éves törteli asszony telefonját D. Szilvia még jó darabig magánál tartotta, és arról az asszony ismerőseinek üzeneteket küldött, ezzel azt a látszatot keltve, mintha még élne.

Mivel az áldozat nem tartott szoros kapcsolatot családjával és rokonaival, illetve egyedül élt, ezért nem észlelték eltűnését, bejelentést sem tettek róla a rendőrségen. Mindössze egyik szomszédjának tűnt fel jó néhány nap elteltével, hogy az asszony nincs a törteli tanyáján, és kutyái ott maradtak ellátatlanul. Az elkövetők által hátrahagyott információmorzsák alapján azonban mindenki azt gondolta, hogy egy időre külföldre utazott.

Az emberöléssel meggyanúsított férfi és nő tagadja a rájuk rótt bűncselekményt. A nyomozók tovább folytatják az eljárást az ügy teljes körű feltárása érdekében, és azt is vizsgálják, hogy kettejüknek voltak-e esetleg további bűntársai is.

Az ügy részleteiről a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon sajtótájékoztató keretében számolt be Suszter Tamás ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Szabó Gyula alezredes, gazdaságvédelmi osztályvezető, valamint Hiripi Gábor  alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztályának megbízott vezetője.

Ingatlancsalás emberöléssel

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) ingatlancsalási ügyhöz kapcsolódóan egy életellenes bűncselekmény miatt is nyomoz.

Fotók és forrás: Police.hu

Nyitókép: A törteli asszony holttestét egy ceglédi, romos tanya kútjába dobták

Kapcsolódó cikkek