Elromlott a vasúti sorompó Cegléd és Abony között, tudjuk-e, mi a szabály ilyenkor?

Megosztás

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, nagyon sokan nem tudják még a jogosítvánnyal rendelkezők sem, hogyan is kell ilyenkor áthaladni a vasúti átkelőhelyen. Sőt, azt is sokan rosszul tudják, a fehér jelzésnél mi is a teendőnk.

Gábor figyelmeztette az autósokat a közösségi médiában, hogy Abony és Cegléd között a vasúti átjáró fényjelző készüléke nem üzemel, ezért mindenki óvatosan közlekedjen errefelé. A képen is jól látható, hogy ilyenkor az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell az átjáróhoz érkezni és áthaladni. De fehér jelzésnél sem szabad átszáguldani.

Az ehhez vonatkozó KRESZ-szabályok:

  • A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti; a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.
  • A KRESZ előírja, hogyha a fénysorompó piros jelzést mutat, az útátjárón nem szabad áthaladni. Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa.
  • A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük.

A fénysorompó formája egyezik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla csúcsán álló háromszög alakjával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a közúton közlekedőnek elsőbbséget kell biztosítania a vonatok számára.

Kapcsolódó cikkek