Csodálatos és ritka állat bukkant fel Tiszafüred határában

Megosztás

Néhány napja adott hírt róla a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a közösségi oldalán, hogy egy fiatal jeges sirály tűnt fel Tiszafüred határában. A Wikipédia szerint rendkívül ritka vendég hazánkban, úgyhogy igazán becsüljük meg a gyönyörű állatról készített képeket.

A jeges sirály latin neve Larus hyperboreus, mindenevő, de leginkább víziállatokat, gerincteleneket és halakat zsákmányol, kisebb mennyiségben pedig növényi anyagokat. Magyarországon védett állatnak minősül, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Elsősorban Európában, Izlandon, a Spitzbergákon és a Novaja Zemlján, Ázsia és Kanada északi területein és Alaszkában fészkel.

Most viszont egy példány Tiszafüred felé vette az irányt, a regionális hulladéklerakó telepen kapták lencsevégre. A posztban úgy írnak, „ennek a rendkívül ritka kóborlónak ez volt a tizenkettedik bizonyított megfigyelési adata Magyarországon. Feltehetően a markáns, sarkköri eredetű hidegfront révén jutott el térségünkbe.”

A jeges sirály egyébként a világ második legnagyobb méretű sirályfaja. Szereti a sziklás területeket költőhelyének, valamint nem alkotnak nagy telepeket, még a magányos fészkelő párok sem ritkák.

Sajnos ez a faj is egyre veszélyeztetettebb, főleg a jelentős szerves hulladék kockáztatja az Északi-sarkkörön élő madarakat, a Medve-szigeten (Norvégia) élő példányok száma 1987 és 2010 között évente nyolc százalékkal csökkent.

Képek: Borza Sándor

Kapcsolódó cikkek