Most is lesz téli madárles lakossági madárszámlálási akció

Megosztás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Téli madárles címmel második alkalommal hívja az érdeklődőket egy kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra december 28 – 2024. február 28. között. Az akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Hazánkban tavaly volt az első ilyen, a téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés, és hétről hétre rengeteg adatot kapott az MME 121 faj 85 750 egyedéről, melyek között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb. A program sikerére alapozva az MME idén is meghirdeti az akciót.

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg, de az okostelefont nem használókra is gondolva a megfigyeléseket egy internetes adatbázisban is rögzíteni lehet.

Ennek további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető. Ráadásul most saját márkás távcsövet is nyerhetnek azok, akik a kilenc hetes számlálási időszakban legalább hat héten szolgáltatnak adatot. Itt a bővebb információ.

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett márciustól újra indul a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is, és már fogadja az adatokat az új TOTEM adatbázis is, amely a különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

Kapcsolódó cikkek