Szolnoknál tetőzött a Tisza, felgyorsul a vízszintcsökkenés a középső folyószakaszon

Megosztás

A Tisza árhullámát a folyó középső szakaszán jelenleg a stagnáló, kissé apadó vízállások jellemzik. Szolnoknál január 14-én 11 óra és 15-én 6 óra között észlelték a 690 cm-es tetőző vízállást.

A Körösök árhullámának levonulását követően a Tisza Csongrád alatti folyószakasza is apad, ami a Szolnok-Tiszaug közötti folyószakasz tetőzését is felgyorsítja.
A Tiszalöki vízlépcsőnél január 14-én 10 órakor, Kiskörén pedig 15-én 8 óra 30 perckor megkezdték a duzzasztást, amely szintén felgyorsítja az apadás ütemét az alattuk lévő folyószakaszokon.

A Tisza mentén változatlanul I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a jobb parton Kisköre és Csongrád, illetve a bal parton Kisköre és Tiszaug között, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon. A nappali figyelőszolgálat összesen 345 kilométer hosszú védvonalszakaszra terjed ki.

Belvízvédekezés
A KÖTIVIZIG működési területén mindegyik belvízvédelmi szakaszon I. fokú készültség van érvényben és összesen 17 szivattyútelep üzemel. A belvízzel borított területek nagysága 5546 hektár, ebből 4296 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a többi Hevesben található. A befogadókba átemelt vízmennyiség az elmúlt 24 órában 184 ezer köbmétert tett ki.

Kötivizig

Kép: A Tisza Szolnoknál

Kapcsolódó cikkek