Dobogón Jász-Nagykun-Szolnok megye az elköltözni kész munkavállalók rangsorában

Megosztás

Megyénk dolgozóinak több mint fele hajlandó lenne elköltözni a lakóhelyéről.

A Trenkwalder munkaerő-mobilitás témában idén immár harmadszor végezte el a hazai piacon hiánypótlónak számító kutatását, amelynek során reprezentatív mintavétellel mintegy 5300 versenypiaci munkavállaló válaszait értékelték – ismertette a kutatás eredményeit a Pénzcentrum.

A válaszokból kiderült, hogy továbbra is jelentős a munkaerő mobilitási készsége: megfelelő feltételek mellett 46 százaléknyian készek elhagyni jelenlegi lakhelyüket, ami ugyan visszaesést jelent a tavalyi 53 százalékhoz képest, de 11 százalékponttal magasabb a két éve még 35 százalékos értéknél. A legnagyobb arányban a dél-nyugati megyékben élők költöznének, Baranya (61%) és Somogy megye (60%) mutat kiugró értékeket.

Tavalyhoz képest viszont változás, hogy a harmadik helyen a közép-alföldi régió két megyéje következik: Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyékben egyaránt 55%-os a Mobilitási Index értéke.

A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének (89%), de fontos szempont a stabilabb jövő (53%) és a több munkalehetőség (43%) is. Komoly változás, hogy megnőtt a külföldre távozni készülők aránya: míg tavaly a költözni tervezők 66 százaléka még az országhatárokon belüli célpontot jelölt meg, idén ez az arány már 52 százalékos volt. Ez a teljes munkavállalói kör 24 százalékát teszi ki.

A kutatás teljes eredménye, benne az elégedettségi indexszel, ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó cikkek