Ezer katona költözik a Thököly útra Szolnokon

Megosztás

A MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár  költözik majd a volt Thököly úti laktanyába Szolnokon. Erről is szó volt a csütörtöki szolnoki közgyűlést megelőző közmeghallgatáson.

Milyen mértékben érinti a katonai fejlesztés Szolnokot, különösképpen a Thököly úti laktanyát, tette fel a kérdést egy szolnoki lakos a szolnoki közgyűlés előtti közmehallgatáson.

Szalay Ferenc polgármester közölte, hogy a laktanya fejlesztése jövő tavasszal indul el, jelenleg a tervezéses szakasz zajlik. Új laktanya épül a Thököly úton, első ütemben ezer körüli katona érkezik majd a laktanyába.

A komplexum mellett egy nőtlen tiszti szálló is épül majd. A szandai laktanyából költözik majd át a dandár a Thököly útra, amit négysávosítanak az M4-esig. 

A Várkapu látogatóközponttal kapcsolatban is érkezett hozzászólás. Szalay Ferenc úgy reagált, hogy van, akiknek nem tetszik a beruházás, de azt tudni kell, hogy a város történelmi magja újult meg vele.

Lapunk is írt nemrég a várról, mégpedig pozitív előjellel, ami sok megjegyzést kapott az olvasóktól.

Szalay kiemelte, hogy február-március tájékán foglalhatja el, ha nem is újra a török, de a nagyközönség a várat, a sétányt, a játszóteret. Aláhúzta, hogy a létesítmény már rangos díjakat is elnyert. 

A programban egyébként szerepel a Damjanich-szobor felújítása is. Tervben van a torkolatban álló régi evezősház megszerzése is, ami kiállítóközpontnak adhatna helyet, bemutatva a tiszai foglalkoztatási formákat. A támfalról azt mondta, hogy az nem ronda, azon növényzet fog majd futni. 

A közel négymilliárd forintos beruházást fontos lépésnek tartotta a város történelmének, hagyományainak bemutatása érdekében.

Kapcsolódó cikkek