Hivatalosan is megkezdődött a felkészülés a 2024-es választásokra

Megosztás

Habár még nincs hivatalosan kampány, de Túrkeve önkormányzati képviselő-testülete jogszabályi kötelességének eleget téve napokban döntött a Helyi Választási Bizottság tagjainak megválasztásáról, öt esztendőre.

Túrkeve önkormányzata a Túrkevei Helyi Választási Bizottság tagjainak Balogh Istvánné, Herczegh Lászlóné, Nagy Jánosné tagokat, póttagjainak Kapás János Zsolt, Kádár Anikó túrkevei lakosokat választotta, akik a minap már esküt is tettek.

A bizottság összetétele örökölt, több ciklus óta nagyjából változatlan, és van közülük, aki a 1970-es évek elején már tanácsi rendszerben is ilyen szerepet töltött be.

A bizottság feladata a jelöltállítástól kezdve a szavazatszámláláson át a választási eredmények meghatározásáig ellenőrző, a választások tisztaságát felügyelő testületi munka. A Helyi Választási Bizottság feladata pontosabban a szavazás levezetése, törvényes lebonyolítása, a szavazás folyamán felmerült vitás kérdésekben való döntés, a polgármester és a helyi önkormányzati képviselők választása eredményének megállapítása, a pártatlanság érvényesítése, illetve szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

A 2024-es választási év rendhagyó lesz, ugyanis bár az önkormányzati választásokat június 9-én megtartják, az új polgármester, képviselő-testület csak október 1 után veszi át a város vezetését.

A június 9-i választásokon ráadásul egyben történik az európai uniós parlamenti választással.

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek