Kunszenti elkerülő: ha pénz nincs is, ígérni azért tudott a miniszter

Megosztás

Azon vannak, hogy mielőbb megépüljön a kunszentmártoni elkerülő útszakasz. Ez is elhangzott azon a sajtótájékoztatón, amit a napokban a Tiszaföldvárra is ellátogató Lázár János miniszter tartott.  

Kunszentmártonnak fontos az M44 új csomópontjának kialakítása, hiszen ez a 45-ös út Kunszentmártont elkerülő szakaszának egyik lépése. A tervezés 2022-ben kezdődött, 2024-ben lesznek készen vele.

Csakhogy az M44 csomópont megépítésének végső határideje 2027. Ezért Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere szerint a 45-ös várost elkerülő közel nyolc kilométeres szakasza a beruházásról leválasztható, és külön is megépíthető.

Mint azt a polgármester a közösségi oldalán közölte, a jelenlegi helyzet a következő:

– az M44 csomópont megépítésének határideje az érvényben lévő koncessziós szerződés alapján 2027,

– a hozzá csatlakozó 45-ös elkerülő út jelenleg tervezési szakaszban van. Az építési engedélyes kiviteli tervek elkészítésének várható ideje 2024. második negyedéve;

– a 45-ös elkerülő kunszentmártoni szakasza (7,8 km) tisztán zöldmezős beruházás. Az említett szakasz a teljes – több mint 50 km hosszúságú – elkerülőtől minimális tervezéssel leválasztható és külön megépíthető.

Ezen tények ismeretében a város kérése Lázár felé a következő volt:

– az M44 csomópont megépítését fel kell gyorsítani (előrébb kell hozni a befejezés határidejét),

– döntést kell hozni, hogy a 45-ös elkerülő kunszentmártoni szakasza az M44 csomópont elkészülte után a teljes szakasztól elkülönítve minél hamarabb megépüljön.

A polgármester hozzátette, ezen kívül kérték a 44-es út Kecskemét felé vezető szakaszának, és a 442-es út mihamarabbi felújítását.

Mint a város első embere közölte, Lázár János segítő támogatásáról biztosította a várost.

A miniszteri segítő támogatás tehát már megvan, már csak pénz kell a beruházások mielőbbi megvalósításához. 

Az M44 csomópont és a hozzá kapcsolódó 45-ös elkerülő mihamarabbi megépítése Kunszentmárton alapvető érdeke, ez kiemelt feladat lesz a jövőben is.

Mint ismert, az M44-es Békéscsabáig terjedő eddig ingyenes szakasza 2024-től már fizetőssé válik, ahogy az M4-es szolnoki elkerülő szakasza is.

Nyitóképünkön: Lázár János miniszter, Harczeg Zsolt térségi képviselő és Wenner-Várkonyi Attila az elkerülőt ábrázoló térkép fölött

Forrás: Kunszentmárton város önkormányzata Facebook

Kapcsolódó cikkek