Szolnok megyében is közös ügy az áldozatsegítés

Megosztás

December 5-én kedden, azaz ma kezdte meg országjárását Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium (IM) miniszteri megbízottja, aki első állomásán, Szolnokon az Áldozatsegítő Központban hangsúlyozta, hogy az áldozatsegítés közös ügy Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. Látogatása során egyeztetett az áldozatsegítés helyi problémáiról, lehetőségeiről és az együttműködés fontosságáról.

A miniszteri megbízott az összes központot szeretné meglátogatni, hogy személyesen láthassa a munkatársak mindennapi munkáját. Az Igazságügyi Minisztérium vezetésével, amely több mint száznegyven együttműködési megállapodást között az áldozatsegítés érdekében civil szervezetekkel, állami cégekkel, Magyarországon tizenkét központ és három áldozatsegítő pont működik.

Célként fogalmazta meg, hogy minden lakos tudja, van segítség, és ha valaki bűncselekmény áldozatává vált, az áldozatsegítő központokban találhat segítséget.

Úgy véli, a kormányhivatal, a polgármesteri hivatal, a városi és megyei rendőr-főkapitányság közötti együttműködés jelenleg nagyon jó, ezt szeretnék a jövőben fenntartani. Az áldozatokat a szolnoki központban korszerű körülmények között, családbarát helyiségben fogadják az ott dolgozók, immár két éve.

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc azt mondta, rengeteg problémával de találkoznak az Áldozatsegítő Központban, de felkészültek azokra. Kitért arra, hogy a városban csökkent a problémák száma és feladatnak nevezte, hogy az emberek a legnagyobb biztonságban legyenek. Megjegyezte: a városban működik családsegítő központ is.

A sajtótájékoztató előtt a Jelenlegi és jövőbeni együttműködések az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében című zártkörű megbeszélésen  az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Répássy Róbert, a vármegyei főispán, Berkó Attila és a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kállai Mária is részt vett.

 Magyarországon törvényi szinten 2006-tól működik áldozatsegítés. 2011-től áldozatsegítő vonal működik, 2017-ben pedig megnyílt a Budapesti Áldozatsegítő Központ. Négy éve kezdődött el az országos szintű hálózat kiépítése, amelynek megvalósítása jelenleg is zajlik. A cél, hogy 2025-ig minden vármegyében legyen központ vagy segítő pont. Az áldozatsegítő vonal a nap 24 órájában, hétvégén és ünnepnapokon egyaránt hívható a 06 80 225 225-ös számon.

Kép: Szolnok TV

Kapcsolódó cikkek