Tovább árad térségünkben a Tisza, Szolnoknál várhatóan elsőfok körül tetőzik

Megosztás

A Tisza árhulláma jelenleg Vásárosnamény térségében 747 cm-es vízállással (II. fok 750 cm) tetőzés közeli állapotban van, alatta árad, felette ütemes apadás tapasztalható.

A Közép-Tisza vidékén a folyó ma reggel 7 órai vízállása Tiszafürednél 595 cm, Kisköre-alsónál 549 cm, Szolnokon 493 cm, míg Tiszaugnál 338 cm volt.

Az előrejelzések szerint a jelenleg levonuló árhullám Kisköre-alsónál várhatóan 650 plusz-mínusz 20 cm-rel (I. fok 600 cm) decemberben 10-11-én tetőzik, Szolnokon pedig 640 plusz-mínusz 20 cm-rel (I. fok 650 cm) december 11-én.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében a Szászberek feletti folyószakaszon már apadó vízállások tapasztalhatóak, ezért tegnap 18 órától I. fokúra mérséklődött a készültség a Zagyva Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszán.

Az elmúlt hónapot kifejezetten csapadékos időjárás jellemezte, a Tisza vízgyűjtőjére a sokéves átlag több mint kétszerese hullott le. A bőséges csapadék miatt telítődött vízzel a talaj felső rétege, csak lassan tudja elnyelni az utánpótlást, ezért több helyen belvíz alakult ki.

Készülve a nyári szárazságra, a vízügy a víz visszatartására és tartalékolására törekszik, ezért ahol lehetséges, nem indítják a szivattyútelepeket.

A Zagyván, a Tiszán és Hármas-Körösön levonuló ár-hullámokat kihasználva eddig a Szajoli-, Tiszaugi-, Tehenesi-, Malomzugi- és Szászberki holtágakon történt gravitációs vízpótlás. Az érkező újabb árhullámok lehetőséget biztosítanak további vízpótlásra, ahol a korábbiból nem sikerült az üzemeltetési vízszintet előállítani.

A KÖTIVIZIG működési területén jelenleg pontszerű II. fokú belvízvédelmi készültséget a karcagi, a kisújszállási és a törökszentmiklósi szakaszokon, I. fokot pedig a cibakházi és – ma reggel óta – a mezőtúri szakaszokon kellett elrendelni. Területi I. fokú készültség mellett védekeznek a kiskörei, a kunhegyesi és a jászkiséri szakaszokon. Az elmúlt 24 órában a szivattyúkkal átemelt vízmennyiség meghaladta az egymillió köbmétert.

Kötivizig.hu

Képünkön a Zagyva Szolnoknál

Kapcsolódó cikkek