Újra belvárosi bagolykukkolást rendeznek Szolnokon

Megosztás

Nem egy erdei kirándulásra, hanem a szolnoki belvárosban maradva invitál bagolykukkolásra a tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az Aba-Novák Agóra. A közös szervezésű esemény egy másfél órás túrát jelent, ahol a résztvevők megismerhetik az erdei fülesbaglyokat és városi gyülekezőhelyeiket.

Tudtad, hogy baglyok nem csak az erdőben, hanem Szolnok belvárosában is élnek? – teszik fel a kérdést a Facebookon meghirdetett eseményleírásban.

December 8-án és 15-én, azaz pénteki napokon délután három órától indít egy érdekes történetekkel és információkkal tarkított túrát Pálinkás Csaba. Az indulás az Agóra régi épülete előtt lesz.

Tavaly télen a Madártani Egyesület már tartott egy belvárosi bagolykukkolást, akkor kilenc alkalommal jöttek össze érdeklődők az ismeretterjesztő sétára, összesen több, mint 120 kisgyermek és felnőtt.

Tavaly nagy sikerrel zajlott a belvárosi bagolykukkolás Szolnokon

Akkor úgy fogalmaztak, ha lesz bagoly, lesz folytatás: úgy tűnik, ismét elérkezett az idő.

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb bagolyfaj Magyarországon. Az utóbbi években könnyen észrevehető jelenség volt, hogy az erdei fülesbaglyok egyes vidéki területekről, vagy erdőkről a városok felé költöznek.

Ennek több oka lehet, köztük az, hogy az erdőkben egyes területek elvesztik természetes élőhelyüket az emberi beavatkozás és az urbanizáció miatt. Emiatt néhány erdei fülesbagoly a városi környezetben talál új otthont, Szolnok belvárosában is sokan otthonra leltek.

Magyarországon Túrkevét és Kisújszállás tekinthető a „baglyok fővárosának”, egyes években az ott telelő erdei fülesbaglyok száma az ezret is eléri.

Képek: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek