LMP: Black Friday helyett Green Friday-t!

Megosztás

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja aggodalommal figyeli az egyre nagyobb méreteket öltött Black Friday jelenséget. A klímaváltozás korában óriási felelőtlenség még nagyobb fogyasztásra ösztönözni az embereket, hiszen ez olyan környezeti terheléssel jár, ami felgyorsítja a Föld tönkretételét.

Az LMP felhívja a figyelmet, hogy nem a Black Friday keretében történő vásárlások jelentik a spórolást, ugyanis ez csak egy marketing csapda az üzletláncok részéről, hanem az igazi spórolás az, ha nem vásárolunk semmit feleslegesen. A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ennek egyik fontos eleme a tervezett elavulás elleni küzdelem. Közismert tény, hogy a gyártók tudatosan úgy készítik el a tartós fogyasztási elektronikus cikkeket, hogy sokkal hamarabb elromoljanak, mint az indokolt lenne. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, ezért az LMP határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amiben arra szólítja fel a kormányt, hogy készítsen akciótervet a tartós fogyasztási cikkek fenntartható gyártásához és forgalmazásához szükséges intézkedésekről. A javaslat tartalmazza a jótállási feltételek újragondolását, az elévülési idő meghosszabbítását, a termékdíj-szabályozás átalakítását, a műszakitermék-betétdíj bevezetését és a termékek tartósabb használata érdekében az alkatrészek és javítási szolgáltatások áfájának csökkentését.

Kapcsolódó cikkek