Vezetni 90 felett – Öreg sofőr nem vén sofőr? – vidéki lapszemle

Megosztás

A Ryanair helyett Leisztinger Tamásé lett a mezőkövesdi repülőtér; még várhatunk egy darabig, hogy a ChatGPT elvegye a költők munkáját, és vele együtt a pénzét; Kecskemét polgármestere 70 méter hosszú murvás utat adott át egy omadozó iskola előtt; Pécsett 200 ezer forintos juttatást kapnak az önkormányzati dolgozók; vajdasági munkavállalokról írt a Szegeder; egy 94 éves szolnoki férfi már nem kapott vezetői engedélyt; végrehajtó szállt ki a veszprémi Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány telephelyéhez – ezek a témák érdekelték a héten a legjobban a Budapesten túli szabad szerkesztőségeket és olvasóikat.

Borsod24: A Ryanair is szóba került, de egy magyar milliárdos lett a befutó

A Ryanair is szemet vetett korábban egy mezőkövesdi, egykori szovjet katonai repülőtérre, de végül nem ők szerezték meg a 2007-ben Mezőkövesd, Mezőkeresztes és Miskolc önkormányzatához került területet. Különböző fejlesztések is tervben voltak, ám végül minden kezdeményezés leszállópályára került. Aztán persze sokkal ismerősebbé vált a történet, az egyik magyar milliárdos, Leisztinger Tamás szerezte meg a területet, aki már tavasztól, apránként kezdte el felvásárolni a Klementinát.

Debreciner: „A költészet tétje, hogy elgondolkodtasson a problémákról”

A ChatGPT egyelőre nem fogja elvenni a költők kenyerét, mert olyanok a versei, mint egy 13-14 éves fiatalnak. A magyar társadalmat áthatják a kirekesztés gesztusai, ennek a leküzdéséhez pedig szükség lenne arra, hogy az emberek merjenek konfrontálódni a környezetükkel, akár a saját családjukkal is, mondta Áfra János költő, szerkesztő a Debreciner podcastjában. Új kötetéről is beszélt, amellyel a szerző fontos ügyekben kíván nyugtalanságot kiváltani az olvasóban.

KecsUP: Omladozó iskola előtt dicsérte a murvás utat a polgármester

A Lánchíd utcai iskolánál tartott beszédet Kecskemét fideszes polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia egy 70 méter hosszú murvás út átadásán mondta azt, hogy szerinte az összefogás jelképe született meg, mert az út ötletére ugrott az önkormányzat, egy egyesület és két helyi cég is. Mindeközben a háttérben álló iskola épülete omladozik, a futópálya veszélyes, bár nemrég még használták, a sportcsarnok tetejének egy része hiányzik. Sőt, tervben volt a felújítás is, de a kormány leállította.

Szabad Pécs: 200 ezer forintos juttatás az infláció miatt önkormányzati dolgozóknak

Nemcsak a pécsi önkormányzatnál és polgármesteri hivatalban dolgozók örülhetnek meglepetéspénznek a pécsi önkormányzat döntése nyomán, de minden városi cégnél és intézménynél dolgozó is, Lapszemleírt az azóta megszavazott tervről a Szabad Pécs. Az ellenzéki vezetésű Pécsen a rekordmagas inflációval indokolták azt,  hogy 200 ezer forintnyi cafetériát adnak dolgozóiknak. Az infláció valós, de a döntés másik oldala, hogy az eddig nem látott juttatásról bő fél évvel a jövő évi választás előtt döntöttek.

Szegeder: Vajdasági magyar munkavállalók a határ innenső oldalán

Vajdasági munkavállalókról írt a Szegeder. A cikk azokról szól, akik életét egyre inkább nehezíti a határátlépés. Röszkénél gyakran megesik ugyanis, hogy az autópályán gyalog vagy kerékpárral kelnek át a határon, ami persze nem szabályos, de nyilván senki sem jókedvéből tett így. Nemrég azonban ez a lehetőség megszűnt, mert bővítik az átkelőt a szerb oldalon. A kishatáron viszont előfordul, hogy reggel senki sem éri el a határbuszt, mert olykor csak később veszik fel a munkát a határőrök.

Szol24: Vezetni 90 felett – Öreg sofőr nem vén sofőr?

János 94 éves. Szerencsés, mert nemcsak megérte ezt a szép kort, de szellemileg és fizikailag is jó állapotnak örvend. Mindeddig autót is vezetett, de jogosítványa érvényességi ideje májusban lejárt. A tavasszal ezért elment a háziorvoshoz, de számára kellemetlen meglepetés érte. A 62 éve vezető szolnoki férfi azonban nem hagyta annyiban a dolgot, mert volt lehetőség a felülvizsgálatra. A Szol24 cikkében azt bizonygatta, hogy az idős sofőr nem vén sofőr.

Veszprémkukac: A kutyáknak menniük kellett

Végrehajtó szállt ki a veszprémi Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány telephelyéhez. Egy bank és az alapítvány közti huzavona ért így véget, hiába próbálkoztak bármivel az állatvédők. A tartozás miatt a bank rátette a kezét az ingatlanukra, írja a Veszprémkukac. A civilek áprilisig haladékot kértek, hogy a kutyákat elhelyezhessék, az ingatlant kiüríthessék, de elutasító választ kaptak. Tizenkilenc kutyájukból kilencnek végül találtak befogadót, a többi eb viszont ebrendészeti telepre került.

e-Nyugat: Rendbe tették a balfi kutat, de nem lehet belőle vizet inni

Összefogással tették rendbe az elhanyagolt balfi Savanyú kutat, balfi vizet mégsem ihat ott senki. Később derült ki, hogy a kút vizes emberi fogyasztásra nem alkalmas. A forrás elhanyagolt kőkádjából ugyanis több mint kétméteres “gyökérszörny” került elő.  Azért kezdték a helyiek ismét a régi, balfi Savanyú kútról beszerezni a gyógyvizet, mert a Zsolnay-kút hónapok óta nem üzemel Balfon, írja az e-Nyugat.

Nyugat.hu: Újabb kenyai vendégmunkások érkezhetnek Szombathelyre

Több cikket is szentelt az elmúlt hetekben a Szombathelyen dolgozó külföldi vendégmunkásoknak a Nyugat.hu, az egyik riportban kenyaiakat kérdeztek arról, hogyan élnek, mit csinálnak Magyarországon. Most pedig arról írnak, hogy újabb kenyai vendégmunkások érkezhetnek Szombathelyre. De miért? És miért pont onnan? A szombathelyi független lapnak nyilatkozott a külföldiek munkavállalását szervező cég tulajdonosa.

Kép: wpmapplugins.com

Kapcsolódó cikkek