Tökpartit adtak a szandaszőlősiek, a hangulat remek volt

Megosztás

Tök (jó) parti volt szombat este a szolnok-szandaszőlősi Lengyel Antal téren. Kicsik és nagyok, családok népesítették be a halloween allkamlmából tartott rendezvényen. Volt minden, jósda, töklámpásfaragás, jelmezkészítés, arcfestés, pókvadászat, ötletesebbnél ötletesebb, rémisztőbbnél rémisztőbb jelmezek sokasága, mely arra is lehetőséget adott, hogy a vidám hangulatú eseményen mustra alá vegyék egymás szellemes öltözetét és elfogyasszanak néhány finom tökös falatot, elkortyolgassanak egy forró teát.

Manapság a töklámpás készítését sokan az angol és amerikai ünnephez (Halloween) kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány! Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az 1080-as évekig nyúlik vissza, amikor is az Árpád-házi Salamon király trónviszályban állt unokatestvéreivel.

Emiatt aztán a későbbi Szent László király – biztonsági okokból – a visegrádi vár tornyába záratta Salamont. Az őrségnek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot, nehogy megszökjön. A töklámpások nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak a sötétben. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke.”

Bali István készített fotókat a vidám hangulatú estről, melynek megszervezéséért dicséret illeti a Szandaszőlősi Művelődési Házat. (a fotók a szülők engedélyével kerültek fel).

Forrás és fotó: Bali István

Kapcsolódó cikkek