Ez ám a keleti nyitás: hallotta már F. Kovács Sándort kazakul beszélni?

Megosztás

Orbán Viktor miniszterelnök már a 2010-es években arról beszélt, hogy „a világpolitikában keleti szél fúj”, egy fokozatos nyitás kezdődött a kormány külpolitikájában, ami rendre kritika tárgyát képezte ellenzéki oldalról. A keleti nyitás most új szintre érkezett: F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő saját nyelvükön köszöntötte a gyanútlan kazak tévénézőket.

Nem véletlen, hogy a magyar nemzet üdvözletét a karcagi születésű F. Kovács Sándor adta, ugyanis egész szoros kapcsolat főzi Kazahsztánhoz. Önéletrajza szerint 1997 és 1998 között az AL FARABI Kazak Állami Egyetemen tanult kazak nyelv és történelem szakon, sőt, a Magyar-Kazak Baráti Társaság titkára, emellett a nyelvüket is beszéli társalgási szinten, amivel a magyar Országgyűlésben egyedülálló.

A Kazak Köztársaság Napja alkalmából F. Kovács celebrálta az ízes köszöntést, amit az egyik helyi televízió adott le. A köszöntést itt tudja megnézni:

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Életrajzából kiindulva azt is mondhatnánk, hogy egy igazi polihisztor, ugyanis autószerelői végzettsége mellett muzeológus és turkológus végzettsége egyaránt van.

„Kívánom azt, hogy Kazahsztán azt az utat, azt a fejlődést, amit harminc év alatt bejárt, folytassa, szakadatlanul fejlődjön és mutasson példát a világ minden népének, hogy szívvel, ésszel, akarattal mindent el lehet érni” – mondta a videóban.

Sőt, F. Kovács a tavaszi kazah voksolás választási megfigyelője volt, akkor azt mondta, van egy nyugatias igény a kazah társadalomban is.

„Kazahsztán egy ilyen típusú demokrácia, itt a család, a rokoni összetartás sokkal nagyobb, és ez a demokráciában látszik is. Más a demokrácia, mint a nyugati, de nincs minőségi különbség. Nagyon jól kormányozzák Kazahsztánt” –nyilatkozta a Mandinernek kedvelt országáról.

Kép: Alföldhír

Kapcsolódó cikkek