Ez a jászsági durva áramszünet nagyon nem volt rendben

Megosztás

A szolgáltató, amelytől ennyi háztartás és település elektromos áramellátása függ, nem omolhat ilyen szinten össze attól, hogy egyetlen trafóház felrobban és kigyullad. Hol vannak a rendszerben az alternatív megoldások? Ez még egyszer nem történhet meg.

Évtizedek óta tudjuk, hogy elektromos áram nélkül kis túlzással megáll az élet a világban, ez alól sem Magyarország, sem Jász-Nagykun-Szolnok megye nem kivétel. De ez nem egy elképesztő vihar pusztítása volt, ami a fél megyét letarolta volna, hanem egyetlen (de fontos) láncszem esett ki a rendszerből, Jászberény mellett egy trafóház robbant be és gyulladt ki.

Senki nem számított azonban arra, hogy ilyen tartósan, ilyen hatalmas problémát okoz, mert a szolgáltatónak a jelek szerint nem volt megfelelő infrastruktúrája, nem készültek fel hasonló gondra és nem volt B-C, illetve akár D-tervük is, hogy a települések, az üzemek és a családok ne maradjanak áram nélkül ilyen hosszú időre és ennyire megbízhatatlanul ingadozva.

Lénárt Gábor jegyzetével a közösségi médiában találkozhattunk, nehéz vele vitatkozni.

“Ezúton is köszönjük a Katasztrófavédelem, az MVM, a Polgármesteri Hivatal és minden más közreműködő áldozatkész munkáját az eltelt 33 esztendő legnagyobb jászsági áramkimaradásának elhárításában, a további károk megelőzésében. Azóta is tucatnyi autó hozza a szakembereket, az alkatrészeket, hogy újra felállhasson a megszokott, megbízható áramellátás, melyre remélhetően pár napon belül sor kerül.

Fentiek mellett mindenképp el kell gondolkozni azon, hogy egy többszörös biztonsági protokollal bíró hálózat hogyan kerülhetett ilyen helyzetbe.

A rendszerbe beépített B, C, D megoldások milyen okból, mi, vagy ki hibájából nem működtek? Milyen ellenőrzés, karbantartás, képzés elmaradása vezetett egy ekkora, vélhetően több száz milliós káreseményhez?

Sajnos manapság nem szokás a központi hatalom részéről az objektív tájékoztatás, ám bízunk benne, hogy ha mi nem is, a döntéshozók megismerik az okokat, leszűrik a következtetéseket és megteszik azon lépéseket, amelyekkel elkerülhető, hogy máskor ilyen havária ne fordulhasson elő. Sem a Jászságban, sem máshol.

Bízunk benne, hogy a megváltozott gazdasági, tulajdonosi viszonyok között a biztonság továbbra is prioritást élvez.”

Lénárt Gábor

Kapcsolódó cikkek