Felszállást követően megszűnt a kapcsolat a szolnoki katonai helikopterrel

Megosztás

Egy szolnoki H145M típusú helikopter nem sokkal a felszállást követően vészhelyzetet jelentett, majd megszűnt a kapcsolat a pilóták és a torony között. Szerencsére ez csak gyakorlat volt. Magyar-román, román-magyar légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái.

A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.

A szimulált helyzet szerint, Dóc térségében egy H145M típusú helikopter nem sokkal a felszállást követően vészhelyzetet jelentett, majd megszűnt a kapcsolat a pilóták és a torony között.

A riasztást követően az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról felszálló H145M kutató-mentő helikopter az utolsó radarkoordinátákat követve érkezett a baleset helyszínére, majd megkezdte a sérültek mentését és állapotuk stabilizálását. Mivel egy mentőegység kevésnek bizonyult a sebesültek ellátására, az időközben riasztott román segítség, két Puma mentőhelikopter szállt le a bajbajutott forgószárnyas közelében, amelyek személyzete azonnal segítséget nyújtott az ellátásában és a kárhelyszín felszámolásában.

A gyakorlat második napján egy román kárhelyszínre repültek a magyar kutató-mentők, ahol nagyszámú sérült szakszerű és gyors ellátása a feladatuk együttműködve a román kutató-mentő egységgel. A két nemzet erői együttműködésük során angolul kommunikáltak egymással.

A gyakorlat katonadiplomáciai értéke mellett nagyon fontos, hogy a résztvevő nemzetek megismerjék egymás eljárásait, valamint kiváló lehetőség az újonnan kinevezett kutató-mentő személyzeteknek a bonyolult kárhelyszínek felszámolásának begyakorlására.

Forrás: MH Kiss József 86. Helikopterdandár – hivatalos oldal Facebook

Fotó: Udvadi Róbert őrnagy
Angyalosi Andrea főtörzsőrmester

Kapcsolódó cikkek