Szalay Ferenc szerint elfogyott a magyar munkaerő, ezért van ennyi vendégmunkás Magyarországon

Megosztás

Emlékeznek még az óriásplakátokra? Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját. Nos, most annyi már Szolnokon is a külföldi vendégmunkás, hogy emiatt kérdést intézett Szalay Ferenchez a közgyűlésen Miskolczi László. A polgármester azt válaszolta, hogy elfogyott a magyar munkaerő és különben is, aki akar, tud dolgozni.

Ahogy mindenki másnak, úgy Miskolczi László volt alpolgármesternek, a Momentum választókerületi elnökének, önkormányzati képviselőnek is feltűnt, hogy hirtelen mennyi vendégmunkás lett Szolnokon. Ezért kérdést tett fel a legutóbbi közgyűlésen Szalay Ferencnek. Így hangzott a kérdés:

“Több lakos is jelezte, illetve mindannyian láthatjuk, hogy egyre több Szolnokon a külföldi munkavállaló. Azt is láthatjuk, hogy a szebb napokat is megélt Pelikán Szálló ma már külföldi munkavállalók munkásszállójaként működik. Sajnos a szálló erkélyein sok esetben száradó munkásruhák, zoknik és alsónadrágok látványa fogadja Hild téren sétáló embereket. Emellett jelezték azt is, hogy a volt ÁÉV szállóban is ázsiai munkavállalók vannak elszállásolva.

Polgármester úrtól kérdezném:

Tudomása van-e polgármester úrnak arról, hogy városunkban szolnoki telephellyel rendelkező idegen és magyar cégeknél hány külföldi munkavállaló dolgozik, illetve van-e információja arról, hogy közeljövőben ezen cégek szándékoznak-e további külföldi munkaerőt foglalkoztatni? Továbbá van-e értesülése arról, hogy ezek a külföldiek hány magyar munkavállalótól vettek el munkahelyeket?”

Szalay Ferenc válaszolt. Mint mondta, számot nem tud mondani, de emlékeztetett, hogy 2010 előtt mekkora volt a munkanélküliség és mekkora most.  Jelenleg 3,6 százalékos a munkanélküliség, Szolnokon 4,1. 2010 előtt az volt a mottó, hogy nehogy már dolgozzatok emberek, mert úgyis tönkretettük az országot, és nincs munkahely, munka, a gazdaság szétesett. Aztán a Fidesz-kormány ezt helyretette, ma egymillióval többen dolgoznak, mint 2010 előtt.

Kijelentette:

“Szolnokon csak az nem dolgozik, aki vagy önhibáján kívül nem tud vagy alulképzett vagy nem akar. Most ott tartunk, hogy munkaerőhiány van az országban és Szolnokon is. A gazdaság erősödik, a bérek növekednek. Az, hogy külföldi munkavállalók vannak, azt majd a cégek eldöntik, hogy hogyan pótolják a hiányzó munkaerőt. És nem azért teszik, mert jó dolgukban nem tudnak mást csinálni, hanem azért, mert elfogyott a magyar munkaerő!

Hozzátette, mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tanuljon, mert a szakképzett munkaerőre van szükség, a szakképzetlenre nincs. Ezt különösen a roma családoknak üzente. 

Fejér Andor alpolgármester is hozzászólt. Mint mondta, a segélyalapú társadalompolitikát felváltotta a munka alapú. Hozzátette, körbejárta a legnagyobb munkaadókat Szolnokon és mindegyik munkaerőhiánnyal küszködik. Ő is megerősítette, aki ma Magyarországon dolgozni akar, nagyon kevéstől eltekintve, az tud is.

Később Miskolczi László a közösségi oldalán megjegyezte, hogy:

Miskolczi László azt kérdezte, a külföldiek hány magyar munkavállalótól vettek el munkahelyet?

“Meg kell, hogy jegyezzem, hogy sajnos Polgármester Úr szokásához híven konkrétan a feltett kérdésemre célirányosan választ ebben az esetben sem adott, sőt hozzáteszem, hogy már szintén megszokott alpári stílusban hozzászóló Fejér Andornak is átpasszolt válaszadás sajnos ez esetben sem lett érdemi, részéről szintén csak a sallang és a mellébeszélés volt.”

Nyitóképünkön Szalay Ferenc polgármester

Fotó: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek