Nem kívánja korruptakra és gyakorló elmebetegekre bízni a várost Szolnok MSZP-s alpolgármestere

Megosztás

A Szolnoki Többség frakció közgyűlés utáni sajtótájékoztatót tartott pénteken. Györfi Mihály alpolgármester és dr. Füle István frakcióvezető, a pénzügyi költségvetési és közbeszerzési bizottság elnöke a közgyűlésen történtekre reagáltak.

Füle István arról beszélt, hogy nagyon nehéz helyzetben van a város pénzügyileg. A költségvetésből kiolvasható, hogy melyik évben mekkora hitelállományt kell törlesztenie a megyeszékhelynek.

Ez meghaladja a 6 milliárd forintot. Magyarul eladósodik a város, túl azon, hogy fizetésképtelenné válik. Neki deja vu (már láttam) érzése van. 2006 és 2010 között hasonló helyzet volt,

Akkor svájci frankos hitelt vettek fel sorban. Abban az időben is fideszes városvezetés volt, a várost Szalay Ferenc vezette, Hegmanné Nemes Sára pedig gazdasági ügyekért felelős alpolgármester volt.

Az ellenzék akkor is hiába mondta, hogy nem kellene ezt csinálni, a város 20 milliárd fölötti adósságot halmozott fel. Most még nem tartunk itt, most még csak a 10 milliárd felé közelít a város, és jövőre sem lesz jobb a helyzet.

Ebbe a kormányat is belejátszik, hiszen elvonta a gépjárműadót, nem hajlandó finanszírozni a tömegközlekedést, holott előírta azok kötelező meglétét. Szolnok sajátos helyzetben van, hiszen két vége között legalább 20 kilométer távolság van, ami a tömegközlekedés költségeiben jelentős tételt vonz magával.

Az ellenzék nem azt mondja, hogy államosítsák ezt a területet, hanem finanszírozza az állam. Jelenleg ez csak Budapesttel fordul elő.Az eladósodásról szólva elmondta, lehetne rosszabb is a helyzet, ha nem veszi át a vízműveket, aminek 1,4 milliárddal tartozott a város. Ez esetben megzsarolták a várost, hogy vagy átveszi az állama céget, vagy visszatérítendő hitelt kap, amit nem értelemszerűen nem vállalt fel a város.

Györfi Mihály elöljáróban azt mondta, szerint nem személyeskedésekkel kell együtt tartani egy várost, hanem azzal, hogy mi az érdeke. A Gyermek és Ifjúsági Alapítvány kapcsán aggodalmát fejezte ki, hogy mi a sorsa. Különösen a balatoni üdülők sorsa kapcsán. Ezek ugyanis tudomása szerint nem működnek. Holott jobb önkormányzatok igyekeznek ezeket fenntartani és a szegényebb sorsú családoknak  biztosítani ezen keresztül a balatoni üdülés lehetőségét.

Az ellenzéki frakció javasolni fogja, hogy ezeket az ingatlanokat mindenképpen tartsa meg a város és javítson az állapotukon.

A tömegközlekedéssel kapcsolatban elmondta, a Blaguss annak idején azért nem adott be pályázatot, mert szerinte az egy másik cégre volt kiírva. Pedig szerinte a Blaguss olcsóbbá és hatékonyabbá tette volna a közlekedést. A Volánbusznak kifizetendő tartozás miatt hitelt kell felvenni, ez pedig a jövő felélését jelenti, hiszen a következő generációnak kell ezt visszafizetni. Ezért is említette a közgyűlésen, hogy nincs kontroll a közgyűlésben.

Az ugyanis nem kontroll, hogy 12 kormánypárti képviselő közli, hogy mit akarnak, és besértődnek rajta, hogy az ellenzék ezt nem támogatja. Emlékeztetett rá, hogy az adóssághalmaz csak nőni fog, ha végre elkészül a tiszaligeti strand, hiszen a működtetése várhatóan jelentős veszteséget okoz majd a városnak.

Györfi Mihály megemlítette a gépjárműadó elvonását is, amiből utakat lehetne felújítani. Kijelentette, Szolnok iparűzésiadó-bevétele éppen csak több a nála jóval kevesebb lélekszámú Jászberénynél, és ebből kell a költségvetési lyukakat tömködni. Szóvá tette azt is, hogy rengeteg sajátos nevelésű gyermek van az óvodai hálózatban, de ehhez nincs elég szakember. Húsz óvodapedagógus hiányzik, helyükre asszisztenseket vesznek fel.

De ideje lenne gyógypedagógusokat is felvenni az intézményhálózatba. 

A városüzemmeltetés terén azt tette szóvá, hogy például nincsen kertész az óvodákban, bölcsődékben. Nem várható el, hogy a pedagógiai feladatokat végzők lássák el ezt a munkát is, hogy például fát ültessenek. A fákat erre a talajviszonyokra egyébként a Dunántúlról hozzák. Úgy vélte, ha csak egy-egy fát is szakszerű módon ültetnek el, már az is jelentősen segítene a helyzeten.

Főleg úgy, hogy ezek a fák akkorák lennének, hogy egyből némi árnyékot is adnának, mert az nyáron alig van az intézmények udvarán.Javasolta azt is, hogy a most épülő szandai óvodánál legalább 3-4 termetes méretű fát ültessenek el, hogy ne 30 évet kelljen rá várni, hogy árnyékot adjanak.

Méltatlannak tartja, hogy a kormány ilyen alacsonyan tartja a nyugdíjakat, ezért kezdeményezte, hogy a jövő évi költségvetésben biztosítva legyen, hogy minél több rászoruló kaphasson a szociális ágazat által főzött ebédből a sávhatárok módosításával.

Közölte azt is, a hozzá tartozó humán területről a polgármesteri hivatalban egyetlen ember sem állt fel, nem úgy, mint a műszaki területen, ahol már a sokadik szakembereket keresik.Úgy vélte, nekik, politikusoknak az emberek között kell lenniük, nem a hivatalban, és nem közvéleménykutatásokból kell tájékozódni.

Megjegyezte, akik őt hülyének nézik, csak tükörbe néznek, és nem mindegy, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nekik 67 ezer embert kell képviselniük. És azt majd ő eldönti, hogy polgármester szeretne-e lenni. Mert kedves az ellenfeleitől, hogy ők ezt gondolják róla.

Leszögezte: nem kívánja 67 ezer ember sorsát korruptakra, alkalmatlanokra és gyakorló elmebetegekre bízni. Akinek nem inge, persze ezt nem veszi magára.

Kapcsolódó cikkek