Rekordméretű teknős akadt horogra Túrkevénél

Megosztás

Gyoroki István túrkevei sporthorgász horgára egy különös fogás akadt a Nagykunsági öntöző főcsatornán (Tisza 2) horgászata során: egy vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans). Nem csak a faj miatt érdekes ez, hanem azért is mert rekordméretű, kb. 30 cm-t meghaladó, 1,5 kg fölötti hatalmas példány kapott a ragadozóhalnak szánt csalira. A faj nem hazai vizekbe való.

Gyoroki sporttárs szakszerű döntéssel a teknőst nem engedte vissza a vízbe, a természetvédőknek adta át, mert tudta, hogy veszélyes természetes vizeinkben tartani, és semmi keresnivalója nincs a csatornában.

S jól tudta, mert ez a jó döntés, így kell eljárni minden ilyen esetben!

Az eredetileg Észak-Amerika déli részén, illetve Dél-Amerikában honos ékszerteknős faj invazív fajként veszélyt jelent az őshonos faunára egész Európában, és kifejezetten veszélyezteti a vidékünkön is honos mocsári teknős (Emys orbicularis) állományát.

Emiatt egy ideje az egész Unióban nemcsak a faj kereskedelme, szabadon eresztése, hanem tartása is tilos.

Sallai R. Benedek túrkevei polgármester külön örül neki, hogy vannak horgászok, akik természetvédelmi szempontokat is mérlegelnek sporttevékenységük kapcsán, ezért megköszönte Gyoroki Istvánnak a szakszerű eljárást.

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek