Az LMP egyetért a kormány lépésével, de azt későinek tartja

Megosztás

Az LMP kiáll a kormány ukrán gabonát érintő importtilalma mellett. Alapvetően két okból teszi ezt.

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délelőtt a szolnoki piacon Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Tóth Áron, az LMP szolnoki polgármesterjelöltje.

Schmuck két indokkal magyarázta az LMP döntését. Egyrészt az ország helyzete, másrészt pedig környezeti okok miatt.

A társelnök szerint tavaly különösen Kelet-Magyarország rendkívül aszályos idő sújtotta. Az ország ezen része félsivatagos állapotba került. Ennek következtében nagyon komoly termékkiesés következett be. Ebből eredően nagyon sok gazda az LMP szerint tönkrement vagy a tönkremenés szélére került.

Ezzel együtt a családja megélhetési válságot élt meg.

Amikor ez egyértelművé vált, akkor következett be az ukrán gabonaimport tavaly. Ez rászakadt a gazdákra, mivel bejött az olcsó ukrán gabona és még tovább nyomta le az árakat.

A mezőgazdasági oligarchák felismerték a helyzet adta lehetőséget és felvásárolva az olcsó ukrán gabonát, tetemes profitra tettek szert. 

Az LMP azt tapasztalta, hogy a kormány érdemben nem segített a gazdáknak, holott már tavaly ezt kellett volna tennie. Csak most rendelte el az ukrán gabona importtilalmát. Ez egy megkésett intézkedés már.

Az LMP-nek más problémája is van az ukrán gabonával. ezek környezeti indokok. Hazánk GMO-mentes ország, Ukrajna azonban nem. Ott szabad a GMO-s termékeket termeszteni.

Ráadásul az Európai Unió 22 olyan növényvédőszert tilt a tagországokban, amiket Ukrajnában még használhatnak. Az LMP hangsúlyozza, az ukrán gabona importtilalmát továbbra is fent kell tartani.

Hozzátette, nem érti, hogyan fordulhat elő az, hogy egy olyan ország, mint Magyarország, amely nagyon jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, eljut oda, hogy például burgonyából, hagymából importra szorul.

Tóth Áron ehhez hozzátette, polgármesterjelöltként nagyon fontosnak tartja a kiállást ezen ügy mellett, hiszen Szolnok az Alföld szívében található, itt is sok ember él mezőgazdaságból. Szerinte azért nagyon fontos, hogy megmaradjon az ukrán gabona importjának tilalma, mert nem elég, hogy elsivatagosodik az Alföld, a gazdáknak nyomott áron kellett értékesíteni az egyébként is szűkös termésüket. Úgy vélte, nem a nagypolitikát, a pártérdekeket kell figyelembe venni, hanem a gazdák érdekeit.

Kapcsolódó cikkek