Nem engedtek és nem adta oda egyik fontos iskoláját az egyháznak Jászberény

Megosztás

A jászberényieket nem lehet azzal vádolni, hogy ne lennének büszke katolikusok, ennek ellenére most nem engedtek a katolikus egyház kérésének, miszerint adják át nekik a volt Liska középiskolát.

Közgyűlését tartotta a minap a jászberényi önkormányzat, ezen egyebek mellett egy fontos témát is megtárgyaltak.

Erről Budai Lóránt polgármester így számolt be erről közösségi oldalán:

“Rendkívüli ülésen számos fontos dologról döntöttünk, melyekről a következő napokban folyamatosan be fogok számolni. Most egyetlen témát szeretnék érinteni, ez pedig az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium jövője.

A korábbi városvezetés 2015-ben állapodott meg az egyházzal az iskola haszonélvezeti jogának ingyenes átadásáról. Az Egri Főegyházmegye néhány hónappal ezelőtt ismét bejelentkezett és beadta igényét az intézmény tulajdonjogának – szintén ingyenes – megszerzése iránt. Az önkormányzatoknak pedig kötelező döntést hozniuk az igénybejelentéssel kapcsolatban. A képviselő-testület ma úgy határozott, hogy nem mond le önként a Liskáról, ezzel pedig nem járul hozzá a milliárdos vagyonvesztéshez!

Természetesen a jövőben is törekedni fogunk az egyházzal való jó viszonyra, a párbeszédre, az együttműködésre és az iskola esetleges közös fenntartására. Ennek jegyében Balogh Béla alpolgármester úrral tájékoztattuk dr. Ternyák Csaba érsek urat a döntésről.”

Forrás: Budai Lóránt Facebook

Fotó: Gémesi Balázs

Kapcsolódó cikkek