Különleges vasúttörténeti kiállítás nyílik meg Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóján

Megosztás

Kenderesen szeptember 3-án, vasárnap délután fél hatkor nyitják meg az új vasúttörténeti kiállítást Lázár János miniszter jelenlétében. Mint ismert, pont 30 éve annak, hogy Horthy Miklós, felesége Purgly Magdolna és kisebbik fiuk, ifj. Horthy Miklós hamvait 1993. szeptember 4-én hazahozták Portugáliából és helyezték végső nyugalomra a családi sírboltban.

A MÁV még 2016 és 2020 között, több száz millió forintból újította fel a kenderesi vasútállomás épületét, mely most az 1931-ben hozzáépült kormányzói váróval együtt az 1930-as évek állapotát tükrözi. A patinás állomásépület azonban (mely egyes vélekedések szerint az országban az egyik legszebb) jelenleg kihasználatlanul, üresen áll, írta az Index.hu.

Erre a reprezentatív, s nem mellesleg vasúthoz is kapcsolódó helyszínre csapott le az MMKM, miután célul tűzték ki, hogy a járműgyűjteményük kiállítható darabjait időszaki kiállításokon mutassák be. (A kollekció sokkal nagyobb, mint amit a múzeum számára kijelölt, de még el nem készült Északi Járműjavítóban meg tudnak mutatni.) Schneller Domonkos főigazgató az Indexnek azt mondta, a látogatók találkozhatnak a legendás 424-es mozdony 1:5-ös kicsinyített másával is, a helyszínhez azonban a Horthy Miklós által használt Turán vasúti szerelvény kapcsolja. A kormányzónak ugyanis nemcsak külön várót építettek a kenderesi állomáson, hanem egy komplett vasúti szerelvényt is, mellyel gyakorta utazott.

KEDD HAJNALBAN INDULT EL A SÍNEKEN KENDERESRE UGYANENNEK A SZERELVÉNYNEK A KOCSIJA, AMELYBEN HORTHY MIKLÓS GÉPKOCSIJÁT SZÁLLÍTOTTÁK.

A második világháború végéig a vasúti közlekedés infrastruktúrája sokkal fejlettebb volt, mint a közúti. Horthy is elsősorban vonattal utazott, és csak ott ült át az autóba, ahonnan kötött pályán már nem juthatott volna el. Ebben a kocsiban ezúttal egy Maybach Zeppelint tekinthetnek meg az érdeklődők.

A jármű már meg is érkezett Kenderesre.

A szeptember 3-ai időpont mellett szólt, hogy a helyi önkormányzat és más civil szervezetek ezekben a napokban emlékeznek meg Kenderesen Horthy Miklós újratemetésének harmincadik évfordulójáról, így várhatóan sokan elmennek majd a híres településre.

Forrás: Index.hu

Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Kapcsolódó cikkek