Magyarország az egyetlen olyan uniós ország, ahol zéró a női miniszterek száma

Megosztás

Varga Juditnak a hétfő volt az utolsó munkanapja igazságügyi miniszterként, lemondásával a kormány nő nélkül maradt.

Az igazságügyi miniszter június végén jelentette be lemondását, és közölte: a 2024-es EP-választáson vezeti majd a Fidesz kampányát. 

Varga 2019 óta volt igazságügyi miniszter, utódja Tuzson Bence, vele együtt pedig Magyarország 14 miniszteri posztját egytől egyig férfiak töltik be. Vargától Novák Katalin köztársasági elnök is elbúcsúzott egy Facebook-posztban, ahol meg is jegyezte, hogy augusztus 1-től már nem lesz női minisztere az országnak. 

Az Euronews utánajárt 27 uniós tagország kormányai augusztus 1-jei összetételének, és megállapította, hogy az Unióban a miniszteri posztok alig több mint 33 százalékát töltik be nők. A kutatásban a miniszterhelyettesi és az államtitkári posztok nem számítanak. 

Finnországban a legmagasabb a női miniszterek aránya, az új jobboldali kabinetnek ugyanis a kétharmada nő. Az északi állam után öt másik uniós országban 50 százalék vagy annál több több a nők aránya a kormányokban, ide tartozik Hollandia, Spanyolország, Belgium, Portugália és Ausztria.

A holland és a spanyol kormány összetétele azonban várhatóan hamarosan megváltozik, Hollandiában ugyanis novemberben tartanak előrehozott választásokat, miután Mark Rutte miniszterelnök kormánya a múlt hónapban megbukott.

Spanyolországban is változások jöhetnek, a július végi választások ugyanis hetekig tartó politikai patthelyzethez vezettek: a jobboldali Néppárt és a hivatalban lévő Szocialista Párt éppen próbál koalíciós partnereket találni.

A női miniszterek számában 50 százalékhoz áll még közel Svédország, Németország és Franciaország, viszont Máltán, Csehországban és Lengyelországban arányuk nem éri el a 15 százalékot. 

Kapcsolódó cikkek