Huszonnégy útépítési programot indít be a kormány, közte van több fontos Szolnok megyei is

Megosztás

Huszonnégy közútfejlesztési projektet kell elindítani – erről adott ki a kormány határozatot a hétfői Magyar Közlönyben. Ez azért is érdekes, mert két hónapja sincs, hogy kiderült, Lázár János Építési és Közlekedési Minisztériuma eddig 270 beruházást függesztett fel tavaly május óta. A következő négy évben 47,5 milliárd forintot szán a kormány az újonnan elinduló közútfejlesztési beruházásokra. Közte van több Szolnok megyei is, az egyik lehet a szolnoki Csáklya utcai Tisza-híd.

Mint írták, a beruházások „kiemelt társadalmi, politikai, gazdaságfejlesztési jelentőséggel” bírnak. Lázár János feladata lett azonnali hatállyal gondoskodni arról, hogy meginduljanak a közbeszerzések a munkák előkészítésére. Varga Mihálynak pedig a 2024-es költségvetésben 12,5 milliárd forintot kell találnia az állami beruházások során ezekre a célokra, majd 2025-ben 19,3, 2026-ban 9,9, 2027-ben pedig 5,8 milliárd forintot kell biztosítani – ez tehát összesen 47,5 milliárd forint.

A 24 programban szerepel több megyei is:

  • M4-es gyorsforgalmi út Karcag térségét érintő szakaszának, valamint Karcagot elkerülő új nyomvonalú útnak az előkészítése,
  • Szolnok új tehermentesítő út előkészítése Szandaszőlős elkerüléssel (nem tudni, hogy a Csáklya utcai Tisza-híd ebbe beletartozik-e, de úgy gondoljuk, igen – a szerk.),
  • 32-es főút négynyomúsításának előkészítése az M3 autópálya – Jászberény között.

És van még, ami némileg érinti térségünket:

  • 31-es főút, Budapest és Nagykáta közötti szakaszának fejlesztésének előkészítése,
  • M44-es gyorsforgalmi út (Békéscsaba) – országhatár (Nagyszalonta) közötti szakasz előkészítése.

Érdekesség lehet, hogy a megyei fejlesztések közül a térségét érintő jó hírről egyedül Pócs János jászsági képviselő számolt be. Kállai Mária szolnoki képviselő, illetve Szalay Ferenc szolnoki polgármester úgy tűnik, eddig nem tulajdonított különösebb jelentőséget a megyeszékhelybeli fejlesztéseknek, mert meg sem említették közösségi oldalukon.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ez az összesen 24 munka csak előkészítést jelent, ami azért eléggé árnyékolja a képet.

Kapcsolódó cikkek