Biztonsággal fogyasztható az Abonyi úti Szent Anna kút vize Újszászon

Megosztás

Az újszászi önkormányzat rutinszerűen, évente többszöri mintavételezéssel vizsgáltatja mindkét artézi kútja vízminőségét akkreditált laboratóriummal. A júniusi mintavétel alkalmával az Abonyi úti Szent Anna kút vízminőségének egy mutatója pozitív irányba mozdult el, ezért a vízminőséget vizsgáló szerv a mélyfúrású kút teljes fertőtlenítését és a vizsgálat megismétlését kérte az önkormányzattól.

A vízkivételt nem tiltották meg ugyan, de a fokozott biztonság betartása érdekében a kút vizének fogyasztását csak hőkezelés (forralás) után volt ajánlott fogyasztani az elmúlt hetekben.

A kút fertőtlenítése után az ismételt vizsgálat már megfelelő eredményt hozott, de a kérdéses csíraszám mutató még pozitív értéken állt, így a tartósan megbízható ivóvízellátás érdekében újabb teljes fertőtlenítést, majd megismételt mintavételt végeztek el a szakemberek.

A kezelések megtették hatásukat- a friss vízbakteriológiai vizsgálati eredmények szerint jelenleg a kút vizének valamennyi vizsgálati értéke nulla, azaz teljesen csíramentes állapotot mutat. A Szent-Anna kút vize biztonságosan, hőkezelés nélkül is fogyasztható.

Forrás és fotó: Dobozi Róbert Facebook

Kapcsolódó cikkek