Cserkeszőlő polgármestere: Hatalmasat rúgott a kormány a turisztikai ágazatba

Megosztás

A SZÉP-kártyát érintő módosítás ugyanis a polgármester szerint tényleg az utolsó koporsószeg a magyarországi turisztikai ágazatban, úgy fog kifeküdni a szektor, ahogy azt korábban még soha senki sem látta.

Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere a település Facebook oldalán arról írt, hogy a hazai turizmus felett komoly viharfelhők gyülekeznek. Szerinte ugyanis korántsem annyira jó a helyzet, mint ahogy azt bizonyos körök szeretnék bemutatni.

A településvezető szerint az senkinek nem lesz elég (a turisztikai piacon), ha hétvégékre koncentrálódnak majd a pihenni vágyók, korábbi évekhez képest ez tisztán látható. Kevés lesz a megélhetéshez.
Az sem lesz elég, ha csak július és augusztus hónapokban tudnak majd a vendéglátók, fürdők, szállodák pénzt keresni, mert eleve kevesebben jönnek, rövidebb időre és kevesebbet fogyasztanak.

„Hiába mondják a bölcsek, hogy minden rendben van, sajnos semmi nincs rendben és a korábbi ütések után már-már lábra álló turisztikai szektor lehet, hogy most fog úgy kifeküdni, ahogy azt korábban még nem láthatta senki” – véli Varga Attila. Az energiaárak továbbra is óriási terhet jelentenek, a nyersanyagok ára az egekben. A polgármester szerint a Szép-kártya használatának módosítása pedig egy utolsó rúgás volt a turisztikai ágazatba.
(Augusztus 1-től december 31-ig nemcsak meleg élelemre, hanem hideg élelmiszerre is lehet költeni a cafeteria kártyán lévő összegből – szerk).

„Eddig a turisztika kb. 30%-át adták a Szép kártyás fizetések. Mennyi lesz ez december 31-re? Semmi. Nulla közeli” – állítja Varga Attila, aki szerint az nem oszt vagy szoroz, hogy augusztus 1-től vagy szeptember 1-től lehet hideg élelmiszerre költeni az azon lévő összegeket.
Szerinte a helyzet szomorú, és jelenleg remény sincs arra, hogy az ágazat sikeres legyen ebben az évben.

„Szakemberek mondták, hogy sok helyen a foglalások majdnem 40 százalékkal elmaradnak az egész évre kivetítve. Azt is tényként könyvelik el a szállásadók, hogy ősztől (ha csak nem történik valami csoda, és tudjuk, hogy a csodák ritkán történnek manapság), a munkavállalók egy részét el kell majd bocsátaniuk.Megszólalni nem mernek, mivel attól tartanak, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák majd őket és az a kevés is.

Kapcsolódó cikkek