Rejtélyes lelet bukkant elő Rákóczifalván

Megosztás

Kerti munkák közben koppant az ásó valamiben Rákóczifalván, ami után kiderült, különleges régészeti leleltre bukkantak. A közelmúltbeli eseményről Nagy Fanni régész számolt be a Szolnok Tv-nek.

Az ingatlan tulajdonosa hívta a rendőröket, akik megállapították, hogy régészeti leletről van szó. Ők értesítették a szolnoki Damjanich múzeum régészeit, akik egy koponyatöredéket találtak. Azt is látták, hogy további csontokat rejt a föld, és már akkor úgy vélték, egy egész temetkezési helyre akadtak.

Egy zsugorított helyzetben eltemetett ember csontváza került elő, ami mellett egy kis korsó volt. Amikor a lelettel végeztek, szóltak a tulajdonosnak, hogy várhatók még további csontok.

Így is történt, egy hét múlva ismét jelentkezett, hogy újabb csontokat talált. Ez egy újabb sírból került elő. A szintén zsugorított helyzetben eltemetett ember csuklóján egy bronz karperec volt. Ennek korát legalább 3 ezer évesre becsülik.

Ez a karperec több mint 3 ezer éves lehet

Ám a meglepetést nem ez okozta, hanem a korábban már feltárt korsó. Ennek restaurálása közben az edényben egy szokatlan tárgyra bukkantak. Egy kagylótöredéket találtak. Ez azért szokatlan, mert a halott mellé temetett edényekbe a túlvilágra szánt ételt és italt helyezték el. Egyelőre nem világos, a kagylótöredék milyen célt szolgálhatott.

A temetkezés a késő bronzkor utolsó időszakára datálható. Érdekesség, hogy a régészet ebből a korból önálló, úgynevezett rákóczifalvi csoportot tart számon. Vagyis a jelenlegi város helyén lévő település már a bronzkorban is jelentős státusszal rendelkezett.

Forrás: Szolnok Tv

Kapcsolódó cikkek