Házirendet voltak kénytelenek bevezetni a túrkevei Ligetben

Megosztás

Az oda nem illő viselkedés miatt kénytelen volt a túrkevei polgármester házirendet bevezettetni a helyi Ligetben. Tették ezt azért, hogy megóvják az értékeket, a tisztaságot és még sokáig lehessen élvezni a közösségi teret.

Bizonyára ezért kapni fogunk hideget-meleget egyaránt, de egyre inkább úgy tűnik, hogy pusztán az emberek jóérzékére, tisztaságszeretetére nem építhetjük városi ligetünk működését.

Ezzel kezdte bejegyzését Sallai R. Benedek. A túrkevei polgármester szerint a nyár jóformán még meg sem kezdődött, de a közfoglalkoztatási programban sok munkatársuknak jelent napi elfoglaltságot, hogy takarítson mások után a Ligetben.

Jó darabig a padok össze-vissza hurcolása, minden pad alatti szemétgyűjtés és elszomorító mennyiségű csikk jellemezte (jellemzi) a Ligetet. Egy-egy kisebb károkozás is előfordult már, nem beszélve az ivókútról, amit gyerekek rendre telehordanak homokkal, ami miatt nem tud üzemelni.

Közölte, nyilván nem a gyerekeket hibáztatja emiatt, mert ha a kísérő felnőttnek nem jut eszébe, hogy rászóljon a gyerekére, hát nehéz egy játszani akaró gyermeket hibáztatni.

Mindezek miatt az a határozott álláspontja alakult ki, hogy egy ligetgondnoki státusz létrehozása megkerülhetetlen, aki a közterületfelügyelővel akár bírságolási jogkörrel is bírhat.

Ugyanakkor azt fogja kérni, hogy elsőként mindig csak figyelmeztessenek a házirend betartására, de azt követően akár többszöri bírságolás, majd kitiltás is megvalósulhat a notórius közösségellenes magatartás miatt.

Most, a tavaszi fejlesztések során valamennyi padot rögzítettek, létrehoztak új kiülőket asztalokkal, székekkel. Ezzel bővült a piknikezési lehetőség.

A bútorokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a Városgondnokság Kft. telephelyéről ilyen asztalból, székből az elkészülésüket követően loptak el. Ezek eredetileg a városnak gyártott térbútorok voltak, ezért ha véletlen bárki ismerősének udvarán találkozik ilyennel, ha nem is akarja bejelenteni, de legalább tudjon róla, hogy az lopott.

A padok rögzítése és asztalok kihelyezésén túl immár látványosan kint van a házirend, amelyet sok-sok megfontolás után alakítottak ki. A házirend az értékóvás mellett nem mellékesen az ott élők nyugalmát is hivatott védeni.

A Ligettel kapcsolatban annyit még közölt, hogy a Kenyérmezei út felöl a labdafogók hamarosan elkészülnek, illetve nagyon szeretné, ha nyáron a szökőkút jellegű vizijátékhoz hozzá tudna fogni a kivitelező, és mindenképpen lesz egy zöldterület-rendezés, rehabilitáció. A futókör átadása „hivatalosan” jövő héten lesz, de természetesen már használható.

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook, ahol a részletes házirend is elolvasható

Kapcsolódó cikkek