Nincs remény a hegymászó számára, feladták a keresést a legjobb csapatok is

Megosztás

Suhajda Szilárd nem került elő, a kiváló serpákból álló kutatócsapat is feladta a reménytelen keresést, a magyar hegymászó minden bizonnyal életét vesztette a csúcsmászás során.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték – olvasható a hegymászó Facebook-oldalán.

Mint a posztban olvasható, “a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.”

Suhajda Szilárd május 21-én kezdte meg a csúcstámadást a Mount Everesten, a hegymászó oxigénpalack és serpák nélkül próbálta megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát. Erre a hegymászók mindössze 2 százaléka vállalkozik. Május 24-én tűnt el, a hazai háttércsapat pedig egy nappal később, este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot – írják az oldalon.

A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta, de a serpa vezető egy legyengült másik hegymászót támogattak le, nem volt módjuk arra, hogy segítsenek neki. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.

Kapcsolódó cikkek