Egyelőre nincs pénz a szolnoki Gátőr utca teljes felújítására

Megosztás

Jelentős felújítási munkák folynak a szolnoki Gátőr utcában, ahol az előkészítés alatt kiderült, elkerülhetetlen a csatornahálózat és az ivóvízvezeték cseréje. Csakhogy ezek annyira megnövelték a kivitelezés költségét, hogy a pályaszerkezet felújítására már nem futja. Pedig csak új aszfaltot akartak a lakók utcájukban.

Félig jó, félig viszont rossz híreket tudtunk meg a szolnoki városházáról a Gátőr utca felújításával kapcsolatban.

Korábban már megírtuk, hogy a lakóknak kezd elegük lenni a felújításból, pedig nagyon várták már utcájuk aszfaltrétegének megújítását. A jelenleg folyó munkáktól mindent sár borít, de ha felszárad az út, akkor meg majd jön a por.

Előző cikkünk vége felé azt írtuk, hogy egy utcabeli panaszos beszélt egy, a felújításában résztvevő szakemberrel, aki azt mondta neki, hogy június végén egy kisebb helyreállítást követően levonulnak az utcáról és majd más fejezi be az útépítést és végső aszfaltozást (már ha lesz ilyen valaha).

És mit ad az ég, valóban arról lehet szó, hogy az aszfaltozásra még majd várni kell.

Választ kaptunk ugyanis korábban feltett kérdéseinkre a városházától.

Pókász Endre, Szolnok polgármesteri hivatala koordinációs és marketing igazgatósága koordinációs és kommunikációs osztályának vezetője érdeklődésünkre a következőket válaszolta:

“A Gátőr utca a városrész egyik legnagyobb terhelésnek kitett utcája. Gyűjtőútként funkcionálva jelentős a forgalma, s ez megviseli azt az útpályát, mely nem erre a forgalomra lett kialakítva. A felújítása éppen ezért teljesen indokolt volt az utcának. Az előkészítő munkálatok során kiderült, hogy az aszfaltréteg cseréje mellett elkerülhetetlen a csatornahálózat és az ivóvízvezeték felújítása, illetve cseréje. Ez drasztikusan megnövelte a költségeket, amire már nem volt fedezet a város költségvetésében.

Ráadásul a KEHOP pályázati konstrukcióban (a beruházás költségeinek egy részét ebből fedezte a város) kizárólag az elkerülhetetlen útbontással járó munkák esetében támogatnak helyreállítást. Márpedig a Gátőr úton a teljes útszerkezetet ki kell majd cserélni, de erre most nincs forrás. Ideiglenes megoldásként az út egy új koptatóréteget kap, így járható lesz. Az utca továbbra is szerepel a rekonstrukcióra váró utak listáján, amint sikerül előteremteni a forrásokat, a teljes útszerkezetet újjáépítik, s a mellette lévő járda is megújul.”

Kapcsolódó cikkek