Családbarát munkahely lett a szolnoki büntetés-végrehajtás is

Megosztás

Miközben Magyarországon a családok jelentőségét hangsúlyozza az Orbán-kormány, európai szinten ez a nagy családbarátság már nem vehető észre. Európai szinten a Fidesz szerint már nemzetállamok vannak, holott elvileg az európai népek is egy nagy családot alkotnak. Most Szolnokon erősítették tovább a nemzetállami család szellemiségét.

A családok jóléte nélkül elképzelhetetlen a társadalom jóléte, hiszen a nemzet a családok összességéből áll – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon, a helyi önkormányzat által szervezett családbarát szakmai napon.

Hornung Ágnes, a “Szolnok Családbarát Munkahelye” díjak átadásával egybekötött eseményen köszöntőjében elmondta: a család a társadalom egysége, a családok “helyzete és a lelkiállapota” meghatározza magát a társadalmat is, ezt egy felelős kormányzatnak nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hozzátette: a családbarát fordulat tizenhárom évvel ezelőtt történt Magyarországon.

Ennek hátterében az a jogos társadalmi igény áll, hogy a kormányzatnak – ellentétben a 2010 előtt vezetéssel – nem hátráltató tényezőként, hanem inkább erőforrásként kell tekintenie a családokra – mondta.

Megjegyezte: az azóta eltelt időszakban családügyi támogatások, intézkedések “hosszú sora látott napvilágot”. A több mint harminc támogatási lehetőség és intézkedés meglehetősen széles spektrumot fed le és hozzájárul azoknak a boldogulásához, akik családban képzelik el az életüket – fűzte hozzá.

Kiért arra, hogy a szolnoki önkormányzat már háromszor nyerte el a családbarát önkormányzat díjat, emellett négyszer tartották érdemesnek a családbarát munkahely címre.

A település létrehozta a “Szolnok Családbarát Munkahelye” címet is – mondta.

Az eseményre előkerült a rég nem látott Kállai Mária is. A fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Szolnok régen elkötelezte magát a családbarát gondolkodás és a cselekvések sora mellett. Mint mondta: a magyar kormány a családtámogatási rendszert folyamatosan gondozza.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a család fontosságáról beszélt. Elmondta: “Szolnok Családbarát Munkahelye” címet azok a munkáltatók kaphatják meg, amelyek a munka-magánélet egyensúlyát támogató, családbarát szemléletű működésükkel hozzájárulnak a város családbarát szemléletének erősítéséhez és vállalják, hogy családbarát gyakorlatukat folyamatosan fejlesztik.

2023-ban Szolnok Családbarát Munkahelye” címben részesült a 250 feletti munkavállalót foglalkoztató gazdálkodó szervezet kategóriában a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.; a 200 vagy az alatti munkavállalót foglalkoztató költségvetési szerv kategóriában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet; a 250 feletti munkavállalót foglalkoztató költségvetési szerv kategóriában pedig a Szolnok Városi Óvodák.

A Szolnok Családbarát Munkahelye cím elnyerését tanúsító díszoklevelet Hornung Ágnes és Szalay Ferenc adták át. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a társaság nevében adta át ajándékát a díjazottaknak, amely egy, a munka-magánélet összehangolását biztosító tréning.

Szolnok 2023-ban negyedik alkalommal hirdetett pályázatot a cím elnyerésére. Az idei kiírásra nyolc pályamű érkezett. A pályázatra beérkezett pályaműveket egy szakmai munkacsoport véleményezte, majd javaslatuk alapján a közgyűlés döntött a “Szolnok Családbarát Munkahelye” cím odaítéléséről. A cím birtokosa az elnyeréstől számított két éven keresztül jogosult a cím használatára.

MTI

Fotó: Szamosfalviné Törőcsik Ibolya, városi óvodák vezetője (k), miután átvette a családbarát munkahelynek járó díjat Szolnokon, a városi önkormányzat családbarát szakmai napján. Mellette Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára és Szalay Ferenc polgármester. MTI/Mészáros János

Kapcsolódó cikkek