Pócs János a parlamentben szaladt utána a guruló dollároknak – és esett hasra

Megosztás

Miközben az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek 508 millió forinttal dobta meg annak idején a békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumot, miközben állami milliárdokból dübörög a fideszes propaganda, Pócs János arcára nem futott szégyenpír, amikor a parlamentben hétfőn Jászberénnyel kapcsolatban guruló dollározott.

Pócs János emelkedett szólásra többek között hétfőn a parlamentben. Természetesen nem azt firtatta, hogy miként válhatott egy falusi gázszerelőből pár év alatt Magyarország legvagyonosabb embere, ennél sokkal rafináltabb kérdést tett fel, aggódva az amúgy már romokban heverő magyar jogállamiságért.

Pócs azt emlegette fel, hogy szerinte a guruló dollárok a jászberényi választásba is beleszóltak.

Pócs János elmondta, 2022-ben az Action for Democracy több mint hárommilliárd forintnyi külföldi támogatást nyújtott a baloldal választási kampányában. Szerinte az amerikai “guruló dollárokból” Márki-Zay Péterék mozgalma a jászberényi választási kampányba is beleszóltak, jobboldali aktivistákat jelentettek fel.

A baloldal szerint Magyarországon nincs jogállam, de ahol baloldali hatalom van, mint Jászberényben, ott visszaélhetnek azzal – firtatta, azt is tudakolva, milyen szerepe van ebben a jászberényi polgármester testvérének, aki a bíróság elnöke.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára teljesen jogosnak nevezte a képviselő aggodalmát. Elmondta, az igazságügyi miniszter az ügyet komolyan veszi és még februárban tájékoztatást kért az Európai Bizottságtól, hogy együttműködött-e azzal a szervezettel, amelytől a guruló dollárok származnak. Szólt arról is, hogy amennyiben a konkrét ügyben összeférhetetlenség merül fel, akkor lehet kérni a bíró, vagy az egész bíróság kizárását, írta az MTI.

A víz- és gázszerelő végzettségű Pócs hebrencskedését a jogász végzettségű dr. Seres Krisztina tette helyre. Jászberény jegyzője úgy reagált egy közösségi oldalon, hogy:

“Írásom apropója pedig térségünk országgyűlési képviselőjének mai parlamenti megnyilvánulása (https://www.parlament.hu/irom42/03884/03884.pdf) a helyi bíróság elnökével, egyben jogász kollégámmal, sőt, az egész jogász társadalommal szemben. Szerintem bármit is gondol valaki politikailag, van egy láthatatlan vonal, amelyet finoman szólva sem szerencsés átlépni. Azzal ugyanis, hogy a bíróság elnökét azért támadja valaki függetlenségének kétségbe vonásával, mert ő a jászberényi polgármester testvére, az ilyen ember a demokrácia és az alkotmányosság alapvető szabályait veszi semmibe és megy túl minden jó ízlés határán.”

A jegyző az írása végén megjegyzi, hogy:

“Köszönöm Répássy államtitkár úr szakmai hangvételű és higgadt válaszát, amely rámutatott arra, hogy az alaptalan vádaskodás kevés ehhez. Megjegyzem, mióta Jászberényben dolgozom,

egyetlen ügyet sem tárgyalt a járásbíróság, ahol az önkormányzat vagy a hivatal érintett lett volna, mivel elnök úr minden esetben elfogultságot jelentett be és az ügy másik településre került áttételre.”

Kapcsolódó cikkek