Meddig lehet csalóként élni? A házaspár hihetetlen sorozata, 647 áldozatukat verték át

Megosztás

Sok kicsi sokra megy. A károsultak gyakorlatilag az ország egész területét lefedik, de a szálak végül összefutottak. Egy putnoki nyomozó elképesztő terhet kapott a nyakába, felderíteni egy eleinte apró kis ügynek tűnő bűncselekmény-sorozatot. Apró összegeket kicsalva végül 7,5 millió forintos bevétele lett a csaló párnak, a pénz sehol, sőt az egyik elkövető úgyszintén.

Mit lehet ilyenkor tenni?

S. István (42) és S. Judit (34) esetében a kérdés azért kényes, mert a feleség a nyomozati szakban elhalálozott, viszont az is tény, hogy 7,5 millió forintot csaltak ki 647 áldozatuktól. Mindent feléltek és elismertek, egy putnoki nyomozónak pedig sok munkát adtak.

A kéz alatti világhálós vásárlás egyik legnagyobb tévhite, hogy ami nem kerül sokba, azt át lehet utalni előre. Legfeljebb bukta, és a fene sem fog feljelentéssel bajlódni. Erre a könnyelműségre építette sémáját S. István és felesége, S. Judit, akik mindent hirdettek, amit kelendőnek gondoltak, és amiről szerezhettek fényképet: kávéfőzőt, videokártyát, konyhai robotgépet, horgászorsót, okosórát, erősítőt, tabletet, fényképezőgépet, játékszoftvert, mikrohullámú sütőt, processzort, bőrkabátot, adattárolót, tápegységet, routert és mobil klímát.

– A kávégép és a videokártya volt a sláger. A 647 csalás tárgya legalább száz esetben volt videokártya, kb. ötvennél pedig kávéfőző – vázolta Czifra Zsolt őrnagy, a Putnoki Rendőrőrs bűnügyi alosztálya és az országos koordináció vezetője, aki a szerteágazó ügy felgöngyölítése közben vizsgálóként is eljárt. – Azért lettem ügygazda, mert 2020 márciusában Putnokról érkezett az első bejelentés.

Az elkövetők nagyon ügyeltek arra, hogy ne lépjék át az 50 ezer forintos szabálysértési értékhatárt. A legnagyobb összeget, 37 500 forintot egy horgászorsóért utalták át nekik, de így is 7 489 464 forinthoz jutottak, amit elmondásuk szerint feléltek.

Az őrnagy egy drámai fordulatról is beszámolt.

– A vizsgálati fogságban derült fény S. Judit súlyos, kezeletlen betegségére, melynek előrehaladott állapota miatt nem volt valós esélye a gyógyulásra. Már a berettyóújfalui börtönkórházban enyhítettek a fájdalmán, tavaly augusztus 8-án szabadlábra helyezték, de két héttel később elhalálozott. Vele szemben megszüntettük az eljárást – mondta Czifra Zsolt, és egy rabosítást is felidézett. – Három évvel ezelőtt S. Istvánnal szemben kábítószer-kereskedelem miatt indult eljárás, és idén február 28-án született meg a jogerős ítélet, ezért letartóztatása közben rabosították.

S. Istvánt 647 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével gyanúsítják. Az irathegyet megküldték az ügyészségnek. További részletek a Police.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek