Magyar abszurd: pont a legnagyobb hidegben kezdték el szétszedni a jégpályát Túrkevén

Megosztás

Elbontják a jégpályát Túrkevén, pont akkor, amikor végre keményebbre fordult a tél. Ezt egy helyi lakos tette szóvá – fotó kísértében – közösségi oldalán, amire Sallai R. Benedek is reagált.

A polgármester elöljáróban megköszönte a felvetést, amit jogosnak is tartott.

Ugyanakkor kifejtette, hogy pályázati kötelezettségük is lenne üzemeltetni a pályát, azonban múlt év végén a rendkívüli energetikai helyzet olyan megszorításokat igényelt az önkormányzatnál is (intézmények bezárása, irodák összevonása, szolgáltatási korlátozások stb.), hogy lehetetlennek tűnt a jégpálya fenntartása annak üzemeltetési költségi miatt.

A polgármester hozzátette, a Kántor Lajos képviselő által vezetett Túrkevei Atlétikai Club (TAC) és a Városfejlesztési Kft. saját forrásaiból vállalta (döntően annak bevételeiből) üzemeltetni a pályát, azonban a két ünnep közötti felállítás az adott hőmérsékleti tényezők miatt nehézségekbe ütközött – azaz lehetetlen volt.

Megvizsgálva a 2021-es tél bevételek adatait azt látták, hogy a pálya használatára legnagyobb érdeklődés a két ünnep között adódott, majd januárt követően ez egyre csökkent, ahogy ezzel együtt a bevétel is.

Múlt év január végére, februárjára már csak iskolás csoportokat fogadtak – fizető vendég gyakorlatilag nem volt. Az elképesztően tetemes energia költségek önmagukban is irracionálissá tették volna a pálya fenntartását az idei télen (1 millió Ft/hét kb. az áramigénye a pályának, amikor nem folyamatos mínuszok vannak), azonban a lakosság számára nem ismert egyéb problémák is felmerülnek.

Ilyen az – s talán most a legfontosabb -, hogy például az áramszolgáltató nem ad áramot (!), se pénzért, se könyörgésre.

NEM AD ÁRAMOT – ismételte meg a város első embere.

Karácsony után két hétre sikerült az áramszolgáltatót rávenni, hogy a pályához szükséges áramszolgáltatás biztosított legyen, azóta 1 KW-ot sem hajlandóak adni és

épp azon küzdenek, hogy a XV. Böllértalálkozó megszervezéséhez szükséges áram elérhető legyen – mert nincs áram (állítólag).

Tehát a felvetést ésszerűnek érzi a jégpályával kapcsolatban, ugyanakkor sem gazdasági, sem racionalitási szempontok nem tették lehetővé a pálya idei téli használatát.

Azt kérte, mindenki lássa be, az önkormányzat pénzügyi helyzetében lehetetlen és vállalhatatlan lenne erre milliókat költeni, de ha lennének milliók, akkor sincs áram.

Hozzátette még, hogy az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Hivatal és jogutódjaival tárgyalásban vannak, illetve már most elkezdték a gyűjtés arra, hogy következő télen akkor se járjanak így, ha nem csökkenek érdemben az energiaárak.

Persze ehhez az is kell majd, hogy legyen, aki ad nekik áramot, közölte a polgármester.

Tényleg nem hergelésnek szánjuk, de más hírek meg arról szóltak, hogy szoláriummal gondozzák a füvet egyes labdarúgópályákon.

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek