Megszabadul Szolnok a víz- és csatornaművektől

Megosztás

Röpködtek a kioktató, lekicsinylő és kommunistázást sem nélkülőző “fegyelmező” mondatok. Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön a szolnoki önkormányzat, amelyen téma volt a víz- és csatornamű vállalat felajánlása az államnak.

Ám ezt megelőzően Füle István ellenzéki frakcióvezető az ellenzéki pártok nevében sürgősségi indítványt adott elő. Mint mondta, az ország lakosságát újabban az akkumulátorgyárak hazánkba való telepítését izgatja, hiszen a miniszterelnök kiadta az ukázt: akkugyártó nagyhatalommá kell válnunk.

Ugyanakkor több mint gyanússá vált az, hogy Szalay Ferenc igen aktívvá vált az utóbbi időben, értve ez alatt, hogy tárgyalt a miniszterelnökkel, a külgazdasági miniszterrel és kínai küldöttséggel is.

A polgármester által egyszer közzétett poszt szerint ipari parki bővítésről is szó volt, a többi tárgyalást azonban homály fedi.

Ez vált több mint gyanússá többekben, hogy a polgármester nemtán kínai akkugyár Szolnokra telepítéséről tárgyalt gazdáival.

Ezzel kapcsolatban fogalmazódott meg a sürgősségi indítvány, miszerint a polgármesternek tiltassék meg, hogy akkugyár érdekében tárgyaljon. Az indítvány szerint ugyanis hazánkban nem garantált az átláthatóság, az emberek kész tényekkel szembesülnek, a fejük felett döntenek, lásd a debreceni vagy gödi akkugyár körüli heves vitákat. Ha lenne ilyen gyár Szolnokon, előtte feltétlen kérjék ki a szolnokiak véleményét róla.

A fideszesek udvarról kiszabadult pitbullként vetették rá magukat Fülére.

A máskor némán ücsörgő fideszesek szinte egytől egyig szót kértek és alaposan “leoltották” Füle István, lényegében, kimondva-kimondatlanul kardoskodva egy nemlétező akkugyár vélt vagy valós szolnoki letelepítése mellett.

A városvezető és helyettese is alaposan felpaprikázódva oktatta ki az ellenzéki frakcióvezetőt. A polgármester felsorolta, hogy a miniszterelnökkel arról tárgyalt többek között, hogy jöhetne még több pénz az energiaszámlákra, mert az bizony kevés lesz. A külgazdasági vezetővel arról, hogy elfogytak a szolnoki ipari területek, támogassa újak létesítését. A kínaiakkal hogy miről tárgyalt, nem árulta el, ahogy azt sem, hogy akkugyár érdekében tárgyalt-e.

Szerinte az ellenzék csak feltételezésekre alapozva hergel, majd szemrebbenés nékül rátért a maga feltételezésére, miszerint az ellenzék ezt politikai megrendelésre teszi.

A hergelést Füle István visszautasította.

Bóka Éva szerint nem akkugyártásról kell beszélni, hanem összeszerelésről, ez lényeges különbség. Ennek semmilyen káros hatása nincsen. Szerinte ilyen alapon be lehetne záratni az Eagle Ottawát vagy a Stadlert, mert mindenhol vannak olyan anyagok, amelyek a környezetre ártalmasak. Úgy vélte, nem a külső környezet, hanem a saját lakásunk a legkárosabb, elég csak gondolni a formaldehidet kibocsátó festékekre vagy az elektroszmogra.

Szerinte igenis, hergelésről van szó, mondta alaposan felhergelve.

A fideszes képviselők megdöbbentek és kijelentették, várják a választ arra, hogy mi a veszélyes az akkugyártásban. Szerintük tisztázni kellene, hogy politikai haszonszerzésről van-e szó vagy szakmailag megalapozott véleménynyilvánításról. Szerintük ez az egész egy politikai blöff, hisztériakeltés. Molnár Iván szerint nincs még egy olyan ország Európában, ahol annyiszor kikérnék az emberek véleményét, mint Magyarországon, lásd a nemzeti konzultációkat

Borda Zoltán ellenzéki képviselő azt mondta, minden előírás annyit ér, amennyit betartatnak belőle. Gödön is előírás volt a monitoringkút üzemeltetése, ma pedig épület áll felette…

Füle István hiába sorolta a gödi dolgokat, és azt, hogy sehol sem kérdezték meg előtte az embereket, végül visszakozni volt kénytelen. Már nem kívánta elérni, hogy a polgármester ne tárgyaljon egy esetleges akkugyárról, viszont ha ilyen szóba kerülne, előtte átlátható módon beszéljenek róla, és kérdezzék meg a lakosságot is.

Szalay Ferenc polgármester az utolsó szó jogán azt mondta, hogy sértő számára a feltételezés, hogy nem ad tájékoztatást munkájáról. Nem tudja, hogy mer ilyet kijelenteni Füle István. Nem lehet kötelezővé tenni, hogy miről és hogyan tárgyaljon, mert ő eleve a város fejlődése érdekében dolgozik. Egyébként is, tőle bármikor bármiről lehet kérdezni, ő mindig válaszol. Az indítványt politikai hergelésnek tartotta, és kijelentette, a jelenlegi ellenzék kormányon tönkretette a magyar gazdaságot és mindent eladtak. Az indítvány azt sugallja mindenkinek, hogy Szolnokra nem érdemes jönni, mert itt mindenről vita van. Kijelentette, nem fog engedni Szolnokra olyan céget, amelyik a város kárára lenne. Végül utasította Fülét, hogy kérjen elnézést a szolnokiaktól.

Az indítványt – ami abból a feltételezésből indult ki, hogy akkugyár létesítéséről tárgyalt a polgármester – másfél óra vita után nem fogadták el.

Ezek után következett a VCSM Zrt. államnak való felajánlása annak érdekében, hogy Szolnokon a vízsszolgáltatás biztosítva legyen. Ez csak egy szándéknyilatkozat.

Füle István elmondta, mindenféle államosítás eddig a szolgáltatások leromlását eredményezte, lásd oktatás és egészségügy. Kiemelte, nincs az előterjesztésben az, hogy milyen alternatívája lenne az államosításnak. Ha ugyanis az állam átveszi a szolgáltatást, akkor ennyi erővel közvetlenül a városnak is adhatna támogatást az üzemeltetésért.

A fideszesek szerint ez a támogatás nem lenne készpénz, mi van akkor, ha az állam mégsem adna semmit, akkor a városnak kellene bajlódni a céggel, aminek idei évi vesztesége 1,8 milliárdra tervezett. Ezt a város nem tudná kifizetni. Molnár Iván azt kérdezte, amúgy az önkormányzat mitől lenne jobb gazda az államnál? A rizikó nagy, hogy nem tudják majd működtetni.

Elhangzott, szó sincs államosításról, a város kérte, hogy vegye át az állam, mert a város képtelen finanszírozni a VCSM-et.

Szalay Ferenc polgármester szerint arról van szó, hogy hogyan lehet szándékosan félrevezetni egy várost az ellenzék részéről. Arról van szó, hogy a háború okozta uniós szankciók következményeként az energiaárak Európában olyan szintre emelkedtek, hogy egyes területek finanszírozhatatlanná váltak. Az üzemeltetés felelősségét az állam most átvállalja, ha a város is úgy akarja, és finanszírozza a szolgáltatást.

Megjegyezte, egyébként is, államosítani az ellenzék szokott, és itt megemlítette a padlássöprést.

Idézet tőle: “Kommunista diktatúra, csak hogy tudjuk az egészet egyben.”

De azt is az ellenzék tudja a legjobban, hogy mi az a privatizáció. Mert 1989-90-ben az ország kommunista vezetése privatizálta ki az ország vagyonának 70 százalékát. Szalay szerint ismét csak hergelik a szolnokiakat.

Végül megszavazták a VCSM államnak való átadásáról szóló szándéknyilatkozatot.

Ezt követően megszavazták, hogy a tiszaligeti fürdőfejlesztéshez újabb 35 milliót kénytelenek biztosítani projektmenedzsmenti, műszaki tartalombővítési költségekre, ami vélemények szerint egyben azt is jelenti, hogy innetől számítva még 17 hónap a fürdő fejlesztésének befejezése.

A közgyűlést követően Füle István és Tóth Áron, az LMP megyei elnöke sajtótájékoztatót tartott.

Ezen Füle István elmondta, sikerült azt elérni, hogy egy esetlegesen megvalósuló akkugyár ügyében felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság megkérdezése nélkül nem kezdődhet meg a beruházás, illetve azt, hogy a polgármester kijelentette, ha lenne ilyenről szó, tájékoztatást ad róla. Ha már ezt elérték, akkor már megérte a közgyűlésben tartott vita. A VCSM ügyében továbbra is kifogásolta, hogy nem volt B verzió. Erre ő konkrét javaslatokat tett pedig. Ráadásul az állam bizonyította, hogy rossz gazdája azoknak a területeknek, amiket eddig államosítottak.

Tóth Áron szerint eddig semmilyen fejlesztés, karbantartás nem történt a vízművekkel kapcsolatban évtizedeken át. Ha átadják a VCSM-et az államnak, nem látnak garanciát arra, hogy mi fog azután történni. Szerinte az államosítással együtt csorbul az önkormányzatiság, már eddig is mindenért az államnál kell kuncsorogni. Márpedig ha az önkormányzatiság kiüresedik, akkor pár éven belül elérjük, hogy Szalay polgármester csak egy épületnek lesz a gondoka és semmi több.

Képünkön: Tóth Áron (balra) és Füle István a közgyűlést követő sajtótájékoztatón

Kapcsolódó cikkek