Árad a Tisza, apad a Zagyva – Szolnoknál közel 700-as vízállás lesz

Megosztás

Míg a Zagyva-Tarna vízrendszerben lassú apadás figyelhető meg, a Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik, alatta árad a folyó. Ma reggel 7 órakor a vízmérce Kisköre-alsónál 629 cm-t, Szolnoknál 605 cm-t mutatott.

A vásárosnaményi tetőzés értékéből készített előrejelzés szerint a Tisza Kisköre-alsónál várhatóan január 29-én 695±20 cm-es, Szolnoknál pedig 30-án 695±20 cm-es vízállással tetőzik.

A KÖTIVIZG változatlanul I. fokú készültséget tart fenn a Zagyva mentén, Újszász-Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, a Tiszán Tiszasüly és Tiszaroff térségében, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján, összesen mintegy 230 kilométer hosszú töltésszakaszon, közölte a Kötivizig.

A belvíz miatt több helyütt indokolt a szivattyútelepek üzemeltetése. Jelenleg II. fokú a készültség a kiskörei, a karcagi és a kisújszállási belvízvédelmi szakaszokon, I. fokú pedig a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a kunhegyesi és a mezőtúri szakaszokon.

A ma reggeli adatok szerint a belvízi elöntés nagysága az igazgatóság működési területén 7 340 hektár, ebből Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 2920 ha, Heves pedig 4 420 ha. Az elmúlt 24 órában a szivattyúkkal 1,26 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek