Vasárnap választ a behódolás és a függetlenség között Jászberény

Megosztás

Lóránt napján, azaz holnap, vasárnap időközi önkormányzati választás lesz a Jászság fővárosában. A választás tétje nagy: eldőlhet, hogy Pócs János országgyűlési képviselő veszi át a hatalmat a város felett vagy marad annak, ami nagyon sok jászt jellemez: büszke és független, amit az önmegváltással is bizonyítottak már egyszer.

Négyen küzdenek meg a polgármesteri címért, akik közül két jelöltnek van nagy esélye nyerni. Budai Lórántnak, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjének, jelenlegi polgármesternek, illetve a magát függetlennek valló, de a Fidesz politikusai és médiája által nyíltan támogatott Besenyi Orsolyának, a helyi kórház orvosának, Pócs János országgyűlési képviselő kiszemeltjének,

Egyszer már kijutott az orvos polgármesterből Jászberénynek, hiszen Szabó Tamás szintén a jászberényi kórházból lavírozta magát a polgármesteri székbe, és most ezt sokan nem szeretnék, ha megismétlődne. Nem véletlenül verte tönkre 2019-ben a Fidesz által kierőszakolt megismételt polgármesterválasztáson Budai Szabót, aki most nem is indul a választáson.

Budainak jelenleg is nagy a támogatottsága, ezt próbálta lefaragni most néhány hét alatt Besenyi, ezért járt kézről kézre a fideszes politikusok között, fordult meg a kormánypárti TV2 stúdiójában és főzőcskézett a korábban MSZP-szimpatizáns, majd a Fideszhez átállt Fásy Ádámmal. 

Budait számos alkalommal próbálták lejáratni, legutóbb egy Bohár Dániel nevezetű médiamunkás járt nála, és próbált tőle kicsikarni néhány guruló dollárt, hiszen azzal vádolta őt a jelentős állami hirdetési pénzekből gazdálkodó orbáni média, hogy állítólag Amerikából pénzelik. Bohár fél napon át kujtorgott Budai után, hogy legalább pár dollárcenthez jusson. A polgármester szóba is állt Bohárral, nem úgy Besenyi, aki “Sietnem kell” felkiáltással iszkolt el az N1 Tv riportere elől

A jászberényiek persze átlátnak a szitán és sokan azt mondják, ahogy Besenyit futtatta a Fidesz, az egyrészt gusztustalan, másrészt visszafelé fog elsülni, mert a jászok, főleg a berényi jászok nem szeretik, ha megmondják nekik, mit csináljanak. Főleg nem fogadják el egy olyan embertől a jópofáskodást, akit gyüttmentnek tartanak, hiszen Pócs János műjász, mivel Csányból származik, onnan tette át székhelyét Jászapátira.

A Fidesz a médiahadjáraton túl mást is bevet: mai információink szerint a korábbi egykilós liszt helyett már kétkilósat osztanak, ami mellé a boltokban elvétve kapható, ársapkás 2,8-as tej is jár, illetve ruhát, cukrot is osztanak állítólag, valamint hangosbemondós autó járja a várost, Besenyit propagálva. A Fidesztől nem idegen a túlharsogás. Bár adventi időszakára visszafogott kampányt ígértek, akkor is járták a várost és súlykolták az emberekbe, Besenyire szavazzanak. Egy közelmúltbeli civil ételosztásra pedig szemérmetlenül rátelepedett Pócs és az egész Fidesz.

A választással kapcsolatos friss hír, hogy az 1-es választókerületi tülekedésből kiszállt Gergi Tamás független jelölt. Ám még így is maradtak öten, ami a legnagyobb számú jelöltlista a 10 választókerület közül.

Gergi Tamás pénteken délelőtt 10 órakor visszalépett a jelöltségtől. A Jászsági Térségi Tv megkereste a számos városi célt maga elő kitűző jelöltet, aki nem kívánt nyilatkozni döntése okairól. Így 5-en maradtak a választási ringben.

Holnap tehát Jászberényben időközi választás, amit nem mellesleg eleinte a Fidesz is támogatott nagy lendülettel, aztán a név szerinti szavazáskor már visszavonulót fújtak, ahogy mondani szokták, elrántották a kormányt…

Polgármestert választanak Kőröstetétlenen is vasárnap. Itt négyen indulnak, minden a négyen függetlenek.

A választást azért írták ki, mert elhunyt a település polgármestere, Pásztor Imre. Pásztor 1998 óta állt a község élén, hatodik ciklusát töltötte településvezetőként. Most is indul egy Pásztor, mégpedig Pásztor Roland.

Kapcsolódó cikkek