Rezsisegélyt ad jövőre a rászorulóknak … Románia

Megosztás

A megemelkedett rezsiköltségek kifizetésére kapják a segélyt a románok, 4 milliárd lejt különítettek el a lakosság megsegítésére. Magyarország, esetleg?

Romániában az energiaszámlák kifizetésére 1400 lejes (118 ezer forint) adómentes segélyt kapnak jövőre a rászorulók – az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány. A 4 milliárd lejes keretösszegű támogatást a 2014-2020-as többéves költségvetési ciklusban Romániának elkülönített európai uniós forrásokból fedezik, abból a pénzből, amely a regionális, illetve a humántőke operatív programban maradt felhasználatlanul.

A két 700 lejes részletben – a jövő év első, illetve második felében – folyósítandó segélyre a 60 év feletti, havi 2000 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a szociális segélyből súlyos fogyatékossággal élők, illetve a szociális segélyben részesülő családok jogosultak. Amennyiben egy háztartásban többen élnek, a segély folyósításának az a feltétele, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg a havi 2000 lejt. A segély ügyintézését a Román Postára bízták, a szabályozást több mint 20 oldalon keresztül részletezi a jogszabály.

A névre szóló, a posta által kiosztandó, át nem ruházható “energiakártyák” névértékét a villamos energia, földgáz, palackozott gáz, tűzifa, fűtőolaj vagy más típusú fűtőanyag beszerzésére, adott esetben a távhőszolgáltatás kifizetésére lehet fordítani, akár a szolgáltatóknál felhalmozott esetleges adósságok törlesztésére is. (Hvg)

Kapcsolódó cikkek